OVAKVE RIJEČI NIJE TREBAO SEBI DOZVOLITI: Trumpov zet razbjesnio javnost izjavom o crncima

Savjetnik Bijele kuće Jared Kushner kritizirao je sportiste i druge koji su na društvenim mrežama i igralištima demonstrirali protiv rasizma u SAD-u, poručivši kako crnci moraju željeti uspjeh da bi se politike promijenile. 

  • Svijet

  • 26. Okt. 2020  27. Okt. 2020

  • 0

U televizijskom obraćanju koje je naišlo na kritike demokrata, Kushner, zet republikanskog predsjednika, govorio je o Trumpovu planu stvaranja radnih mjesta i novih prilika za Afroamerikance ako bude ponovno izabran na izborima početkom idućeg mjeseca. 

- Proteklih godina mnogo se razgovara o stvarima koje su potrebne crnačkoj zajednici, a to se posebno intenziviralo nakon situacije s Georgeom Floydom - rekao je Kushner za Fox&Friends. 

Afroamerikanac Floyd umro je u maju nakon što je policajac klečao na njegovom vratu gotovo devet minuta, što je pokrenulo proteste protiv rasne nejednakosti i policijske brutalnosti. 

"Vidjeli ste mnogo ljudi koji su samo htjeli pokazati kako su puni vrlina. Otišli bi na Instagram i plakali, stavili bi slogan na svoje majice ili napisali nešto na košarkaškom terenu. Iskreno, to je više polariziralo, nego ujedinilo ljude".

Trumpov plan bi postigao puno više, rekao je Kushner, priznajući da crnačka zajednica velikom većinom podržava suparnike demokrate.

- Politike predsjednika Trumpa mogu izbaviti ljude iz problema na koje se žale, no ne mogu im pomoći da budu uspješni ako to ne žele - izjavio je. "Predsjednik Trump možda nekad ne kaže prave stvari, ali zato ih čini“, dodao je. 

Demokratska nacionalna konvencija saopćenjem je napala Kushnera, tvrdeći da je sugerirao kako je traženje pravde zbog ubistava crnaca "prigovaranje". 

- Ovaj isključiv pristup pitanjima koja su važna crnim glasačima pokazatelj je Trumpove bešćutnosti i nemara za živote crnaca - stoji u saopćenju. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...