NEZAPAMĆEN POTRES NA SVJETSKIM BERZAMA: Jedan od najbogatijih ljudi svijeta jednim potezom ispisao historiju, zaradio je čak…

"Ant Group", iza kojeg stoji vlasnik "Alibabe" Jack Ma, upravo je izveo najveći izlazak na berzu i prodaju dionica u historiji. 

  • Ekonomija

  • 27. Okt. 2020  27. Okt. 2020

  • 0

Ovo je velika pobjeda za kineskog tehnološkog giganta, ali i za državno tržište dionica.

Tehnološka firma koja stoji iza najveće kineske platforme za internetska plaćanja, plasirala je dvostruku kotaciju na berzama u Hong Kongu i Šangaju od 80 hongkonških dolara (10,32 dolara), odnosno 68 juana (10,13 dolara) po dionici, prema regulatornim prijavama objavljenim u ponedjeljak.

To znači da će početnom javnom ponudom prikupiti više od 34,1 milijardu dolara, čime je vrijednost firme procijenjena na oko 310 milijardi dolara.

Prethodni rekord u prodaji dionica (IPO) držala je saudijska državna naftna kompanija "Aramco", koja je prikupila 29,4 milijarde dolara izdavanjem dionica na berzi u Rijadu prošlog decembra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...