ZORAN TEGELTIJA U VELIKIM PROBLEMIMA: Nakon teških optužbi ruskog investitora na račun Dodikove vlasti, Aleksandra Pandurević poziva Tužilaštvo da istraži pljačku "Energoinvesta"…

Saopćenjem za javnost oglasila se Srpska demokratska stranka.

  • Politika

  • 27. Okt. 2020  27. Okt. 2020

  • 1

- Srpska demokratska stranka poziva Tužilaštvo BiH da otvori istragu u vezi sa pljačkom i uništavanjem nekadašnjeg 'Energoinvesta – Rasklopna oprema' (RAOP). Nakon javno izrečenih tvrdnji ruskog investitora Dmitrija Kuznecova da su ljudima iz samog vrha Republike Srpske i BiH dali višemilionski mito u evrima, te da mu se sada prijeti ubistvom, jer je odlučio progovoriti, Tužilaštvo BiH treba hitno reagovati, jer je riječ o organizovanom kriminalu, prema riječima Kuznecova, najviših funkcionera, i to kriminalu s inostranim elementima - kazala je funkcionerka SDS-a Aleksandra Pandurević, koja već šest godina upozorava na pljačku RAOP-a u režiji vlasti u Republici Srpskoj.

Ona ističe da je više nego jasno ko je zloupotrijebio svoj položaj ako se zna da su firmom koju su osnovali Rusi, upravljali zetovi tadašnjih ministra finansira RS-a Zorana Tegeltije i ministra industrije, energetike i rudarstva Željka Kovačevića.

- SDS će iskoristiti sve mehanizme, i zakonske i parlamentarne, da se ova afera raščisti do kraja! Godinama su na štetu radnika i države zloupotrebljavali svoje pozicije za pljačku pa je preduzeću naprasno odblokiran račun nakon 1.300 dana blokade, jer je državi bilo dužno blizu dva miliona KM. Takođe, blokadu računa je naprasno povukao i IRB. Tako je to kada si zet moćnog čovjeka! Vlada RS-a je bila ranije vlasnik dijela mašina koje je ustupila ovom preduzeću na korištenje. Tačnije, ustupio ih je bivši ministar finansija Zoran Tegeltija preduzeću čiji je direktor bio njegov zet, a kasnije je postao i vlasnik. Nikada od premijera Radovana Viškovića nismo dobili odgovor šta je bilo s tim mašinama i kako su one završile u Zenici kao staro željezo, da li ih je firma Tegeltijinog zeta ''Elektroinženjering'' otkupila od Vlade RS-a, po kojoj cijeni i ko je potpisao ugovor - kaže Pandurević.

Ona podsjeća da su zgrade RAOP-a tačno prije godinu dana izgorjele u požaru, ali da su mašine prije toga isječene i prodate u staro željezo.

'- Sto dvadeset šlepera isječenih platformi i mašina je završilo u Zenici. Tragovi i dokazi su uništeni, a familiji je ostalo 140 duluma atraktivnog zemljišta na kojem su najavili i poslovnu zonu od 40.000 kvadrata. Ostatak zemljišta će, vjerovatno, prodati i zaraditi još nekoliko miliona' - zaključuje Aleksandra Pandurević.

Na kraju, ona pita ko će, nakon ovakve međunarodne afere, više ikada doći u BiH i investirati ijednu marku, navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...