DA LI SE RADI O KORONI ILI OBIČNOJ GRIPI: Naučnici pojasnili, ovo su glavne razlike

Kako razlikovati simptome? Obje bolesti rezultiraju iznenadnim kašljem i povišenom tjelesnom temperaturom, kao i općim osjećajem slabosti. 

  • Zdravlje

  • 27. Okt. 2020  27. Okt. 2020

  • 0

Gripa je pred vratima, a to ove sezone posebno otežava posao zdravstvenim radnicima, jer virusi gripe i Covida izazivaju slične simptome i otežavaju dijagnozu. Po novom američkom istraživanju, i komplikacije su veće kod težeg oblika Covida-19 nego kod teže gripe.

Kako razlikovati simptome? - Obje bolesti rezultiraju iznenadnim kašljem i povišenom tjelesnom temperaturom, kao i općim osjećajem slabosti. 

Jedini siguran način

No, grlobolja, glavobolja, bol u mišićima, curenje iz nosa češći su kod oboljelih od gripe, dok je gubitak čula mirisa i okusa tipičan za Covid, poručuje njemački Institut "Robert Koch".

Njemački javnozdravstveni institut objavio je u nedavnom izvještaju da su najčešći znaci Covida kašalj, koji se javlja u 45 posto slučajeva, te temperatura u 38 posto. Gubitak njuha, anosmiju, osjeća 15 posto bolesnika. No, laboratorijski test jedini je način za sigurnu dijagnozu, prenosi Hina.  

Prema ljekarima, najjednostavnije je prepoznati običnu prehladu, mada i ona može izazvati grlobolju, umor, zimicu i glavobolju. Naime, prehlada neće izazvati opći osjećaj nemoći kakav prati gripu, prenosi "Oslobođenje".

Kad se uspoređuju Covid i gripa, nova pandemijska bolest izaziva značajno više težih slučajeva, objavio je Institut "Robert Koch". 

U prosjeku, oboljeli od Covida zahtijevaju dulje bolničko liječenje. Oni češće završavaju na odjelima intenzivne njege i ondje dulje ostaju na liječenju.

Na respiratoru, za usporedbu, završi 22 posto oboljelih od Covida u odnosu na 14 posto onih koji obole od gripe. 

Američki su naučnici usporedili stopu komplikacija kod 3.948 odraslih osoba hospitaliziranih zbog Covida-19 i 5.453 hospitaliziranih prethodnih godina zbog gripe. Pacijenti obuhvaćeni istraživanjem koji su bolovali od gripe, imali su više komorbiditeta, poput bolesti srca i dijabetesa. 

Pet puta veća smrtnost

Uprkos tome, kod pacijenata s Covidom-19 uočena je pet puta veća stopa smrtnosti i otprilike dvostruko veća potreba za prijemom u jedinicu intenzivne njege, kao i dulji boravak na bolničkom liječenju u odnosu na oboljele od gripe.

Usto je kod oboljelih od Covida zamijećen i češći razvoj čak 17 različitih komplikacija, među kojima su biile one povezane s bolestima pluća, krvi, srca, krvnih žila, živčanog sistema, bubrega i jetre. 

Američka studija, objavljena prošle sedmice u sedmičnom izvještaju o morbiditetu i mortalitetu američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, utvrdila je da je rizik od razvoja komplikacija u slučaju Covida-19 veći među Afroamerikancima, Latinoamerikancima i ostalim pacijentima koji nisu bijele rase, čak i kada su u obzir uzeti njihova dob i već postojeća medicinska stanja. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...