DODIK ĆE DA POLUDI: Zastupnica u Skupštini Kosova traži da se u Sarajevu otvori Kancelarija za vezu

Zastupnica u Skupštini Kosova Duda Balje traži od premijera Avdullaha Hotija da u Sarajevu bude otvorena Kancelarija za vezu Kosova, što bi, kako ona navodi, pomoglo u rješavanju problema dijaspore u BiH, ali bi moglo poslužiti i za političko zbližavanje.

  • Politika

  • 28. Okt. 2020  29. Okt. 2020

  • 2

Balje je na svom Facebook profilu objavila da bi ovakav korak "riješio mnoge svekodnevne probleme" te da su "BiH i Kosovo prijateljske države".

Također je objavila dopis koji je poslala Hotiju u kojem piše da je "bošnjačka zajednica u Republici Kosovu kroz historiju bila uz albanski narod" te da su ova ova naroda "devedesetih godina zajedno iskusili nasilje, patnju i selektivnu i sistemsku diskriminaciju".

 


"Bošnjačka zajednica na Kosovu već neko vrijeme razmatra da postoje značajne poteškoće u slobodnoj komunikaciji i kretanju prema državi BiH. Imamo veliku dijasporu koja živi i djeluje u toj državi. Oni se suočavaju sa problemima različite prirode i nemaju jednak pristup obraćanju institucijama Republike Kosovo radi zadovoljenja njihovih potreba i zahtjeva", navela je Balje kao glavni razlog za otvoranje Kancelarije u BiH.

Dodaje da bi "istovremeno to moglo poslužiti i za političko zbližavanje dvije suverene države i povećati međudržavnu i regionalnu saradnju".

Balje još piše da je svjesna toga da BiH ne priznaje Kosovo kao državu, ali da sličan primjer dobre saradnje Kosovo ima sa Grčkom, iako ni oni ne priznaju Kosovo, koja je u Prištini otvorila Kancelariju za vezu i na taj način pomogla poboljšanju odnosa.

"Republika Kosovo je otvorila Kancelariju za vezu u Beogradu, a BiH je jedina država u regionu sa kojom nemamo nikakvu saradnju i institucionalno predstavljanje", poručila je politička predstavnica bošnjačke zajednice u Skupštini Kosova.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...