NAKON MERKELOVE, I MACRON PRELOMIO: Francuska uvodi do sada neviđene mjere, predsjednik se obratio naciji i iznio crne prognoze...

Makron se večeras obratio naciji zbog porasta broja slučajeva koronavirusa, a lider je naveo da će drugi talas epidemije vjerovatno da bude gori od prvog. On je rekao da se predviđa da će do sredine novembra svi kreveti na intenzivnoj njezi biti popunjeni. Nove mjere blokade u Francuskoj bit će na snazi do 1. decembra.

  • Svijet

  • 28. Okt. 2020  29. Okt. 2020

  • 0

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da će Francuska zobg sve većeg broja novih slučajeva od petka uvesti novi lockdown. 

Bit će zabranjena okupljanja, a samo će neka putovanja biti dozvoljena. Škole će ostati otvorene, kao i vrtići, a fakulteti će se prebaciti na online nastavu. Za sve će biti uvedena i obaveza rada od kuće. Restorani i kafići bit će zatvoreni.

Macron se večeras obratio naciji zbog porasta broja slučajeva korona virusa, a lider je naveo da će drugi talas epidemije vjerovatno da bude gori od prvog.On je rekao da se predviđa da će do sredine novembra svi kreveti na intenzivnoj njezi biti popunjeni.

Francuski predsjednik kazao je da će lockdown trajati barem do 1. prosinca, a ublaženje mjera nakon dva tjedna mogu biti određeno za neke trgovine ako se situacija popravi. 

Kazao je i kako će nakon 15 dana napraviti reviziju situacije i vidjeti mogu li otvoriti dućane. Macron je kazao da će mjere popuštati tek u trenutku kad dnevni broj zaraženih padne na 5000.

Macron je poručio kako je Francusku pogodio drugi val koji će biti snažniji i uboitiji od prvog te kazao da je siguran da će 9000 pacijenata biti na intenzivnoj do sredine studenog, što bi značilo da će kapaciteti biti gotovo potpuno popunjeni.

Danas je i kancelarka Angela Merkel najavila da Njemačka od ponedjeljka 2. studenog ide u djelomični lockdown na mjesec dana kako bi smanjila sve veći broj zaraženih koronavirusom, a epidemiološke mjere vrlo su slične onim koje je najavio Macron pa se s nameće pitanje jesu li Njemačka i Francuska danas zapravo postavile novi europski koncept lockdowna.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...