DIREKTOR UKC-a TUZLA TVRDI: "Ne valjaju ni respiratori koji su stigli iz Ujedinjenih Arapskih Emirata..."

“Nije problem samo broj kreveta, problem je kako opskrbiti kvalitetno Covid-pacijente. To su visokorizični pacijenti koji zahtijevaju poluintenzivnu i intenzivnu njegu i kad imate tu opremu svu, koja je skupa, sofitsticirana, vi morate imati dovoljno kadra. O kadru je trebalo razmišljati puno ranije, prije korone. Jutrošnji izvještaj pokazuje da imamo 49 pacijenata u Covid-bolnici i 13 u respiracijskom centru."

  • Društvo

  • 28. Okt. 2020  29. Okt. 2020

  • 0

Govoreći o kadrovima na UKC Tuzla, rekao je kako današnji podaci govore da je 34 uposlenika inficirano korona virusom, da je duplo veći broj onih koji su u samoizolaciji, ali da je za sada to podnošljiv broj

Direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović govorio je za televiziju N1 te naglasio kako raste broj pozitivnih na korona virus, pritisak na zdravstveni sistem u cijeloj zemlji je sve veći, te otkrio kakva je situacija u Tuzlanskom kantonu.

Komentarisao je i raspodjelu neispravnih respiratora u Goraždu i na KCUS-u.

“Ja te respiratore nisam nikad vidio, i nije ih vidio niko od onih s kim sam razgovarao. Mi smo slične respiratore dobili prije mjesec dana u donaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata, nakon čega sam pozvao Verlab i oni su stavlili naljepnice da nisu usklađeni. Respiratori nam trebaju u određenim fazama liječenje u zavisnosti od kliničke slike, odnosno trebaju nam mašine koje nisu uvijek klasični invazivni nego su za potporu i sad imam pet nekakvih mašina a stoje nove, složene, otpakovane, a u sistemu na zakonit način neupotrebljive”, komentarisao je jusufović.

O tome šta je potrebno ljekarima u Tuzli rekao je kako je cijelo ljeto u svojim istupima ponavljao i upozoravao na ovu situaciju.

“Mi smo u puno goroj situaciji bili u junu i julu, skoro da nismo imali pojedine tipove zaštine opreme, da smo morali posuđivati. Prevazišli smo to na taj način što smo pokrenuli proces javnih nabavki koji je mukotrpan i dug. Najneophodnije su nam bile obične medicinske rukavice. Sad se više ne oslanjamo na donacije. Imamo zalihe za ovaj priliv pacijenata sada, ali ako se nastavi sa ovim brojem porasta, imat ćemo problem kao i u drugim medicinskim ustanovama. Vrijeme je da počnemo praviti strateške rezerve. Svi mi znamo da korona neće proći sama od sebe, da će proći dosta vremena dok se ne stabilizira situacija globalno. Dobio sam informaciju prilikom donacije Evropske unije, odnosno od osobe koja nam je donirala medicinsku opremu je otvoreno rekla da ćemo lakše dobiti respirator nego određene dijelove zaštitne opreme, jer druge zemlje imaju preko 50 miliona ljudi. Što se tiče donacija, tu se ne možemo pouzdati, moramo ubrzati sisteme javnih nabavki i da se krene u kupovinu i stvaranje određenih rezervi. Moja dužnost je da obezbijedim minimalne uslove da nekoga mogu poslati u Covid bolnicu. Ne budem li imao odgovarajuću medicinsku opremu, ja to neću moći uraditi, na to nema niko pravo”, potcrtao je Jusufović.

Govoreći o kadrovima na UKC Tuzla, rekao je kako današnji podaci govore da je 34 uposlenika inficirano korona virusom, da je duplo veći broj onih koji su u samoizolaciji, ali da je za sada to podnošljiv broj.

“Od početka epidemije imali smo ukupno 118 zaraženih medicinskih zaposlenika. Ako se bude nastavilo, i mi ćemo doći u određene probleme”, kazao je.

Rekao je i kako naredba Federalnog kriznog štaba o obezbjeđivanju slobodnih kreveta za Covid pacijente nije puno uticala na njih jer su oni to sve već planirali, te da su imali i plan A, plan B i plan C.

“Nije problem samo broj kreveta, problem je kako opskrbiti kvalitetno Covid pacijente. To su visokorizični pacijenti koji zahtijevaju poluintenzivnu i intenzivnu njegu i kad imate tu opremu svu, koja je skupa, sofitsticirana, vi morate imati dovoljno kadra. O kadru je trebalo razmišljati puno ranije, prije korone. Jutrošnji izvještaj pokazuje da imamo 49 pacijenata u Covid bolnici i 13 u respiracijskom centru. Nadam se da neće biti povećanja inficiranog osoblja jer smo radili hladni program u punom obimu. Kanton Tuzla nema rezervne bolnice koja bi mogla pružiti ovaj nivo usluga. Proći će i ovih 14 dana zabrane hladnog operativnog programa, ali to moramo nadoknaditi. Toliko je patologija zapuštena da je sve postalo neodložno. Ako ćemo poštovati naredbe, moramo se pripremati kako to nadoknaditii i vratiti pacijntima ono što im pripada”, kazao je Jusufović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...