NEKO NA GODIŠNJEM, A NEKO NA VIKENDU USRED SEDMICE: Ovo su gradonačelnici, premijeri, ministri, zastupnici, direktori... u FBiH koji vode kampanju bez obzira na radne izazove

Mirza Ganić iz SDA, premijer Zeničko-dobojskog kantona, u utrci je za gradonačelnika Visokog. Ganić je uzeo godišnji odmor kako bi što kvalitetnije mogao da se posveti predizbornoj kampanji, posebno zato što s druge strane ima Amru Babić, aktuelnu gradonačelnicu.

  • Mini market

  • 29. Okt. 2020  29. Okt. 2020

  • 0

Ove lokalne izbore obilježio je fenomen da su kandidati mahom već na funkcijama u izvršnim ili zakonodavnim vlastima drugih nivoa.

Nije tajna da zakon omogućava takvo što, ali stranke sve češće posežu za tim oprobanim receptom 'povlačenja glasova' pa naknadno od funkcija odustanu izabrani zastupnici i otvara se prostor za nekog drugog s liste.

Tako, naprimjer, Abdulah Skaka (SDA), koji obavlja funkciju gradonačelnika Sarajeva, u utrci je za Općinsko vijeće Stari Grad. On je, ujedno, i nosilac liste.

Mirza Ganić (SDA), premijer Zeničko-dobojskog kantona, u utrci je za gradonačelnika Visokog. Ganić je uzeo godišnji odmor kako bi što kvalitetnije mogao da se posveti predizbornoj kampanji, posebno zato što s druge strane ima Amru Babić, aktuelnu gradonačelnicu.

Treba li napomenuti da je ZDK u potpuno nezavidnoj situaciji kada je riječ o borbi s koronavirusom. Kantonalna bolnica u Zenici je pred kolapsom, a građani Zenice skoro da se ne mogu ni testirati na Covid-19, ali Ganić vodi kampanju i kao da ga se ne tiče aktuelni problem.

Osim onih koji obavljaju izvršnu vlast, neki od aktuelnih parlamentaraca žele na druge funkcije. Nermin Muzur (NIP) u utrci je za načelnika općine Ilidža, a zastupnik je u Parlamentu Federacije. Osman Ćatić (SDA), kandidat za načelnika Konjica, također je federalni zastupnik. Mirsad Čamdžić (Naša stranka), federalni zastupnik, u utrci je za gradonačelnika Gračanice.

Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka), državna zastupnica, želi postati gradonačelnica Tuzle. 

Osim zastupnika, i neki direktori, kao što je direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović (DF-SD), žele na poziciju u izvršnoj vlasti. Jusufović je, također, u utrci za gradonačelnika Tuzle.

Zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić (SDA) kandidat je za gradonačelnika Zenice.

Kandidat A-SDA u Zenici je Arnel Isak, poznatiji kao šiša ministar, koji je istovremeno i ministar u Vladi ZDK.

Mnogo je još primjera gdje već aktuelni političari pokušavaju dobiti nove mandate ili prevariti glasače tako što će 'povući' glasove pa se na kraju odreći osvojenih mandata.

No, sve je legitimno dok funkcije koje trenutno obavljaju, ne trpe. U slučaju Ganić, to je daleko od toga i nedopustivo je da se, umjesto pandemijom, kandidati bave svojom političkom karijerom, a na funkciji su zbog građana, za čiju su dobrobit dužni raditi.

(SB/NAP) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...