DODIKU GORI POD NOGAMA: "Neće se oklijevati sa podizanjem tužbi ukoliko ne bude dogovora s Hrvatima"

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je bilo krajnje vrijeme da Vijeće ministara formira ekspertski i pravni tim za rješavanje pitanja Trgovske gore, navodeći da se "neće oklijevati sa podizanjem neophodnih tužbi na bilo kojoj sudskoj instanci u svijetu ukoliko ne bude dogovora s Hrvatima".

  • Mini market

  • 29. Okt. 2020  29. Okt. 2020

  • 3

"Konačno je došlo do odluke o formiranju ekspertskog i pravnog tima iako je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković ranije to odugovlačila", rekao je Dodik novinarima u Bosanskoj Gradišci.

On je podsjetio da je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac to pitanje stalno vraćao na Vijeće ministara i da se to uporno odbijalo.

"Mislim da je krajnje vrijeme da se donesu adekvatne odluke koje vjerovatno nisu mogli da izbjegnu", rekao je Dodik.

On je rekao da je prošle godine, kada je ušao u Predsjedništvo BiH, već u martu na prvim sjednicama Predsjedništvo usvojilo zaključke i tražilo da se nuklearni otpad ne može locirati na Trgovskoj gori, kao i da je neophodno da se u to uključe organi BiH.

"Hrvati su to radili individualno i sada vidimo neke pomake, jer smo i mi rekli da ćemo, ukoliko ne bude moglo doći do dogovora, pokrenuti međunarodne sporove. Zbog toga je potreban i ovaj ekspertski tim da bi se napravile podloge za te poteze", rekao je Dodik.

On kaže da se neće oklijevati sa podizanjem neophodnih tužbi na bilo kojoj sudskoj instanci u svijetu ukoliko ne bude dogovora s Hrvatima.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...