NOVI DETALJI MASAKRA KOJI JE ZGROZIO SVIJET: Stravični napad počinio mladić za kojeg niko nije čuo, otkriveno kako je uopće ušao u Francusku...

Sigurnosne službe Tunisa i izvori iz francuske policije rekli su da se napadač zove Brahim Aouissaoui.

  • Svijet

  • 30. Okt. 2020  30. Okt. 2020

  • 0

Mladi Tunižanin osumnjičen za ubistvo tri osobe u četvrtak u Nici, došao je u Francusku s identifikacijskom iskaznicom kakve izdaje italijanski Crveni križ, a u Nicu je doputovao vozom, preobukao se na željezničkoj stanici pa odšetao do crkve gdje je počeo napad, rekao je u četvrtak francuski tužilac.

Jean-François Ricard, glavni francuski tužilac za terorizam, rekao je da je napadač Tunižanin rođen 1999., koji je u Pariz doputovao 9. oktobra.

Ricard je rekao da su napadača snimile nadzorne kamere na željezničkoj stanici u Nici te da je odatle hodao 400 metara do crkve Notre-Dame.

Sigurnosne službe Tunisa i izvori iz francuske policije rekli su da se napadač zove Brahim Aouissaoui.

Tužioci u Tunisu u četvrtak su otvorili svoju istragu o napadaču iz Nice.

Aouissaoui je u posljednje vrijeme živio u tuniškom gradu Sfaxu, a policija je u četvrtak ispitala njegovu porodicu, koja tamo živi, rekao je izvor iz tuniške policije.

Tužilac Mohsen Dali rekao je za agenciju DPA da je istraga pokrenuta čim je pristigla informacija o osumnjičeniku za napad.
Aouissaoui se nije nalazio na popisu sumnjivih osoba, mogućih militanata tuniske policije prije nego što je napustio zemlju 14. septembra, rekao je Dali.  

Izvor iz francuske policije je rekao da Aouissaoui nije bio poznat ni francuskim obavještajnim službama.

Tunižanin je u Europu nedavno stigao iz Lampeduze, glavne tačke ilegalnog ulaska u Europu za migrante iz Tunisa, prema izvorima bliskim predmetu. Navodi se, također, da je nakon Lampeduse 9. oktobra boravio i u italijanskom Bariju. Kod njega je pronađena torba u kojoj su bila dva nekorištena noža.

image Građani pale svijeće ispred katedrale Valery Hache

Aouissaoui je tokom napada, u kojem je odrubio glavu jednoj ženi i nožem ubio još dvije osobe, izvikivao "Allahu ekber". 
Policija ga je ranila vatrenim oružjem tokom intervencije i nalazi se u bolnici.

Jedna od tri osobe koje je ubio Tunižanin bio je Vincent Loques, upravitelj župe. Njegovu fotografiju objavio je lokalni političar Eric Ciotti rekavši da je bio odani službenik u katedrali Notre-Dame.

Napad je osudilo i ministarstvo vanjskih poslova Tunisa istaknuvši kako "u potpunosti odbacuje sve oblike terorizma, ekstremizma i nasilja", a vlada je izrazila sućut porodicama žrtava napada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...