FAUCI OBJAVIO VIJEST GODINE: „Prve vakcine protiv koronavirusa bit će dostupne u…“

Rezultate kliničkih ispitivanja morat će pregledati i američka Uprava za hranu i lijekove te Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDCP), koji bi trebao dati preporuke o tome koje bi grupe stanovništva prve trebale biti vakcinisane.

  • Svijet

  • 30. Okt. 2020  30. Okt. 2020

  • 1

Na temelju sadašnjih projekcija vodećih proizvođača vakcina "Moderne" i "Pfizera", Amerikanci će "vjerovatno tokom decembra saznati hoćemo li ili ne imati sigurnu i efikasnu vakcinu", rekao je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Fauci. "Prve privremene rezultate kliničkih pokusa trebali bismo, kako se nadamo, imati već u roku od nekoliko sedmica", dodao je.

Obje kompanije, i "Moderna" i "Pfizer", počele su završnu fazu kliničkih testova krajem jula, a u oba klinička ispitivanja sudjeluju deseci hiljada ljudi. "Moderna" je ranije u četvrtak objavila da bi sljedećeg mjeseca mogla imati prve privremene rezultate testova, dok je "Pfizer", koji je prvobitno trebao privremene rezultate objaviti u oktobru, taj rok sada prolongirao na kasniji datum, najvjerovatnije odmah nakon američkih predsjedničkih izbora, koji se održavaju 3. novembra.

Rezultate kliničkih ispitivanja morat će pregledati i američka Uprava za hranu i lijekove te Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDCP), koji bi trebao dati preporuke o tome koje bi grupe stanovništva prve trebale biti vakcinisane.

Fauci je rekao da bi to u praksi značilo da bi prve doze vakcina "do kraja decembra ili početkom januara" trebali dobiti pojedinci kojima je ono najpotrebnije. On je, međutim, dodao da će čak i ako vakcina bude efikasna u zaštiti od koronavirusa, proći dosta vremena "dok vakcinom potaknuti imunitet ne ojača nacionalno i globalno". Naglasio je da se život neće vratiti u normalu "najmanje do kraja 2021. godine".

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...