A, SADA, NA RAPORT: Venecijanska komisija pozvala bh. vlasti na sastanak, tema je...

Venecijanska komisija Vijeća Evrope sutra i prekosutra će, u sklopu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti, razgovarati s vlastima Bosne i Hercegovine o ispunjavanju uslova za održavanje fer i poštenih izbora polovinom novembra.

  • Politika

  • 30. Okt. 2020  30. Okt. 2020

  • 0

Vijeće Evrope je putem Grupe država Vijeća Evrope za borbu protiv korupcije izdalo nekoliko preporuka u vezi s tom oblasti, a nekoliko važnih preporuka odnosi se na održavanje fer i poštenih izbora, javlja N1.

U posljednjem izvještaju GRECO je ukazao na netransparentnost finansiranja političkih stranaka, a kažu da se bankarski sistem prilikom finansiranja političkih kampanja ne koristi dovoljno, što znači da se i dalje mnogo transakcija obavlja u kešu, bez adekvatne kontrole. Također, ističu da ne postoji uvid u račune subjekata koji su povezani sa političkim strankama, što znači da fizička i pravna lica koja na različite načine pomažu finansiranje neke političke stranke, obično nisu poznata javnosti ili ne postoji uvid u njihovu uključenost u kampanje. GRECO, također, ukazuje da nema revizije stranačkih računa nakon završene kampanje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...