“SLOBODNA BOSNA” OTKRIVA: Evo zašto je Čović tek nakon četiri dana reagirao na Dodikovu prijetnju o “razdruživanju” BiH!

Tek kada je doznao da će se Dodikova antidejtonska izjava o razdruživanju BiH razmatrati na predstojećoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, Čović se brže-bolje ogradio od Dodikove izjave i svog banjalučkog strateškog partnera ostavio na cjedilu.

  • Politika

  • 30. Okt. 2020  30. Okt. 2020

  • 9

Lideru HDZ-a Draganu Čoviću trebala su puna četiri dana da se očituje o zapaljivoj izjavi svog strateškog partnera Milorada Dodika kako će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu o funkcioniranju BiH i da je, ukoliko ona ne bude prihvaćena, jedino rješenje razdruživanje. Dodikova izjava dobila je veliki publicitet u medijima pod Čovićevom kontrolom, sve dok "prvi u Hrvata" nije pritisnuo kočnicu i okrenuo volan.

Četiri dana kasnije, Dragan Čović odbacio je tvrdnje da se sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom dogovorio o razdruživanju i podjeli BiH i naglasio da, kada je riječ o najvažnijim reformama u zemlji, mora postojati dogovor sva tri naroda.

“Moj stav nije nikada da dvije strane dogovaraju nešto o Bosni i Hercegovini, jer za stolom o ozbiljnim pitanjima moraju biti sve tri strane”, rekao je Čović na pres-konferenciji u Mostaru, što je njegovo prvo i najozbiljnije javno konfrontiranje sa Miloradom Dodikom.

Zašto se Čović puna četiri dana nije izjašnjavao o takoj krupnoj izjavi koju je u svoje i u njegovo ime izrekao Milorad Dodik?

Prema informacijama “Slobodne Bosne”, Čović u Dodikovoj izjavi nije našao ništa sporno, takve i slične izjave svakodnevno se mogu pročitati na Čovićevim portalima, koji javno zagovaraju raspad BiH i ponovnu uspostavu hrvatskog entiteta "Herceg-Bosne". No, činjenica je da takvu prijetnju još javno nije izrekao Dragan Čović, koji je, inače, poznat po tome što se čuva krupnih riječi.

Mada nevoljko, Čović se, prema saznanjima “Slobodne Bosne”, ogradio od Dodikove izjave tek kada je doznao da će se o njoj diskutirati na predstojećoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

U srijedu, 28. oktobra, iz diplomatskih krugova procurila je vijest da će šef OHR-a Valentin Inzko u svom najnovijem Izvještaju o BiH detaljno pisati o novoj prijetnji raspada BiH, koju je u svoje i u Čovićevo ime izrekao Milorad Dodik. Bio je to signal da se Čović brže-bolje povuče na rezervni položaj i da svog strateškog partnera Milorada Dodika ostavi na cjedilu.

Čović se na pres-konferenciji u Mostaru 29. oktobra javno ogradio od Dodikove prijetnje, licemjerno kazavši da, kad se raspravlja o ozbiljnim pitanjima, za stolom moraju biti sve tri strane, mada je notorna činjenica da je Čović već godinama posvećen politici dogovaranja s Dodikom iza bošnjačkih leđa.

Čović se, očigledno, uplašio reakcije Vijeća sigurnosti UN-a i naročito reakcije zapadnih saveznika BiH, koji već dulje vremena poprijeko gledaju na njegov neprincipijelni savez s Dodikom pa se zato neiskreno i privremeno distancirao od političara s američke crne liste kako ne bi i sam završio u njegovom društvu.

(A.M.)

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...