NJIHOVOJ AGONIJI JE, IZGLEDA, DOŠAO KRAJ: OHR podržao ministra kulture i sporta KS u rješavanju...

Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) uputio je danas Vladi Kantona Sarajevo pismo u kojem izražava podršku inicijativi kantonalnog Ministarstva kulture i sporta, a koja se odnosi na rješavanje statusa sedam institucija kulture od državnog značaja, i to: Zemaljskog muzeja BiH, Historijskog muzeja BiH, Muzeja književnosti BiH, Umjetničke galerije BiH, Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH, Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Kinoteke BiH.

  • Kultura

  • 30. Okt. 2020  30. Okt. 2020

  • 0

"Ured visokog predstavnika pozdravlja spremnost Kantona Sarajevo da ponudi privremena rješenja i da omogući, na privremenoj osnovi, finansiranje i upravljanje u sedam navedenih institucija kulture, dok nadležne institucije na državnom nivou ne donesu odluku neophodnu za regulisanje njihovog budućeg pravnog statusa i svih pitanja u vezi s njima", stoji u pismu koje potpisuje visoki predstavnik Valentin Inzko.

Ministar kulture i sporta KS, podsjeća N1, od početka mandata je inicirao niz aktivnosti koje imaju za cilj rješavanje statusnih i finansijskih problema bosanskohercegovačkih institucija kulture. "Napravili smo bezbroj analiza da pronađemo najbolji održivi model pomoći ovim institucijama te smo izrazili spremnost da ga uvrstimo u budžet Kantona. U ovom trenutku očekujemo očitovanje kantonalnih i entitetskih ministarstava po zahtjevu državnog Ministarstva civilnih poslova. Nakon toga, inicijativu Vlade KS o privremenom preuzimanju finansiranja ovih institucija će razmatrati Vijeće ministara. To će, ujedno, biti zadnji korak vrlo iscrpnih i detaljnih aktivnosti koje smo proveli tokom ovih šest mjeseci", objasnio je ministar Kenan Alikadić.

On je najavio da će Ministarstvo kulture i sporta u budžetu za 2021. godinu planirati sredstva za državne institucije kulture u iznosu od 2,7 miliona KM.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...