TRI VELIKE SVJETSKE KOMPANIJE U UTRCI ZA PREUZIMANJE FIRME U HERCEGOVINI: U igri su ostali Amerikanci, Norvežani i Česi…

Iz Uprave Fortenova grupe prije nešto više od mjeseca dana potvrdili su da su za Ledo i ostale članice Poslovne grupe zamrznute hrane primili niz neobavezujućih ponuda investitora.

  • Ekonomija

  • 31. Okt. 2020  31. Okt. 2020

  • 0

Tom prilikom najavili su i da će ih relativno brzo proanalizirati te da računaju da će brzo donijeti odluku o užem izboru interesenata s kojima će se nastaviti raditi na transakciji. Iz kompanije još nema službenih informacija o užoj listi, ali prema saznanjima Poslovnog dnevnika, definirana su tri kandidata s kojima se ide u daljnje razgovore i pregovore.

Budući vlasnici Leda plus, bosanskohercegovačkog Leda Čitluk i srbijanskog Frikoma te još nekoliko manjih povezanih društava tražit će se između američkih, norveških i čeških investitora koji su svoju “zagrijanost” u prvoj fazi procesa očito potkrijepili i najatraktivnijim valuacijama. Kako se doznaje iz dobro upućenih investicijskih krugova, u drugom krugu ostaju američki Nomad Foods (tj. njegova europska kompanija) i norveška Orkla kao veliki igrači u industriji hrane te češki private equity fond Emma Capital, koji je ulagački, također, prisutan u više različitih branša, ali se u Hrvatskoj ponajprije povezuje sa Super Sportom, odnosno kladioničkim biznisom.

Sve u svemu, u utrci su ostali investitori koji baš i nisu bili u prvom planu u prvotnim špekulacijama, barem u domaćim medijima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...