"NADAMO SE DA ĆE VLADE CRNE GORE I BOSNE I HERCEGOVINE...": Vučić, Zaev i Rama složni, pozivaju BiH da se pridruži...

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev saglasili su se da je kriza izazvana pandemijom koronavirusa, naglasila potrebu za intenziviranjem saradnje i regionalnim ekonomskim povezivanjem.

  • Regija

  • 31. Okt. 2020  31. Okt. 2020

  • 1

Oni su danas na sastanku putem videolinka obnovili inicijativu za unapređenje regionalne saradnje koja je bila odgođena zbog pandemije i izbora u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, saopšteno je iz Predsjedništva Srbije, prenijela je Beta.

Lideri su konstatovali da je inicijativa u potpunosti u skladu s berlinskim procesom te da predstavlja dobru osnovu za predstojeći Samit lidera Zapadnog Balkana, koji će biti održan u Sofiji.

Poziv Kosovu

Posebno su istaknuli da je od izuzetne važnosti za zapadnobalkansku šestorku da se dodatno angažuje na unapređenju regionalne saradnje te su stoga uputili poziv Kosovu da se pridruži ovoj inicijativi.

Predsjednik Vučić i premijeri Rama i Zaev dogovorili su se i da formiraju stalnu radnu grupu koja će uključivati zvanične predstavnike vlada svake od zemalja učesnica radi ubrzanja procesa potpisivanja i provođenja dogovorenih aktivnosti u okviru inicijative za unapređenje regionalne saradnje.

Ova inicijativa, naglasili su, može da se iskoristi i za identifikovanje zajedničkih infrastrukturnih projekata usmjerenih na razvoj regije, a u skladu s Ekonomsko-investicionim paketom EU za zemlje Zapadnog Balkana.

Trojica lidera su izrazila nadu da će i vlade Crne Gore i Bosne i Hercegovine uskoro moći da se pridruže ovoj inicijativi, čime bi se ostvarila bolja ekonomska saradnja između svih država regije, što bi rezultiralo povećanjem sloboda, trgovinske razmjene i boljim životnim standardom za sve ljude u regiji, navodi se u saopštenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...