KANADSKI PREMIJER O KARIKATURAMA KOJE SU ZGROZILE MUSLIMANSKI SVIJET: "Uvijek branimo slobodu izražavanja, ali..."

Kanadski parlament u četvrtak je odao počast ubijenima u napadu počinjenom u crkvi u Nici, do kojeg je došlo istodobno s ljutnjom na Francusku i predsjednika Macrona, koja je zavladala Bliskim istokom zbog njegove odbrane prava na objavu karikatura u Francuskoj.

  • Svijet

  • 31. Okt. 2020  31. Okt. 2020

  • 1

Kanadski premijer Justin Trudeau branio je u petak slobodu izražavanja, istodobno ocijenivši da ona "nije bez granica" te da ne bi trebala "samovoljno i nepotrebno vrijeđati" određene zajednice.

"Uvijek branimo slobodu izražavanja", kazao je kanadski premijer odgovarajući na pitanje o pravu na karikaturalno prikazivanje poslanika Muhammeda kako je to napravio sedmičnik "Charlie Hebdo".

"No, sloboda izražavanja nije bez granica", kazao je Trudeau na konferenciji za medije. "Moramo djelovati sa poštovanjem prema drugima i trudeći se da ne povrijedimo samovoljno i nepotrebno one s kojima dijelimo isto društvo i istu planetu."

Distanciravši se od pozicije francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kanadski premijer zauzeo se za opreznu upotrebu slobode izražavanja.

"U pluralističkom društvu, raznolikom kakvo je naše, moramo biti svjesni učinka svojih riječi, svojih postupaka na druge, posebno kad je riječ o zajednicama ili populaciji koja još živi s enormnom diskriminacijom", rekao je Trudeau.

Kao što je to učinio dan ranije s čelnicima Europske unije, kanadski premijer insistirao je na osudi nedavnih "užasavajućih i zastrašujućih" terorističkih napada u Francuskoj.

"To je neopravdano i Kanada svim srcem osuđuje te postupke, uvijek stojeći s našim francuskim prijateljima koji prolaze kroz izuzetno teška vremena", istaknuo je Trudeau, koji je kritiziran u Kanadi zbog odgađanja osude atentata na učitelja u Francuskoj kojem je odrubljena glava.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...