PAO DOGOVOR: Za vršioca dužnosti ministra zdravstva Kantona Sarajevo imenovana Jasna Agić

Ova odluka stupila je na snagu odmah.

  • Vijesti

  • 31. Okt. 2020  31. Okt. 2020

  • 0

Online sastanku vršioca funkcije premijera Kantona Sarajevo Anisa Krivića sa premijerom Mariom Nenadićem, organiziranom danas u 12 sati, prisustvovala je i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Jasna Agić.

Na jednom dijelu današnjeg sastanka aktivno učešće je imao i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, koji je potvrdio da će inspekcija ispuniti svoj zadatak i obići Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, kako je i zatraženo zaključcima Vlade KS nakon nedavne zajedničke sjednice Vlade KS i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Na današnjem sastanku vršilac funkcije premijera Krivić donio je odluku prema kojoj će u narednom periodu vršilac dužnosti ministra zdravstva KS biti članica Vlade KS i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Jasna Agić zbog privremene spriječenosti i bolesti ministra zdravstva.

Ova odluka stupila je na snagu odmah.

Podsjećamo javnost da je još krajem sedmog mjeseca ove godine ministar zdravstva KS podnio ostavku na tu dužnost, a koju je premijer Nenadić tada usvojio, te u propisanoj proceduri dao prijedlog za imenovanje nove ministrice i uputio ga na potvrđivanje Skupštini Kantona Sarajevo. Nažalost, do ovog imenovanja na kantonalnoj Skupštini nije došlo, a što je najveći hendikep u funkcioniranju ove vlade, u okolnostima epidemije Covida.

Nakon neimenovanja ministra zdravstva od strane Skupštine KS, premijer Nenadić iskoristio je jedinu preostalu propisanu proceduru i za vršioca dužnosti ministra ovog ministarstva imenovao ministra privrede KS Draška Jeličića, a koji je u međuvremenu, također, otišao na bolovanje, koje još traje. To je bio razlog što se za ovako kratko vrijeme moralo ponovo ići sa novim imenovanjem na ovu izuzetno odgovornu funkciju. Ponovno se moralo posegnuti za istom, tj. jedinom važećom procedurom, a to je iz reda postojećih članova Vlade KS imenovati vršioca dužnosti ministra.

Odmah po imenovanju, Jasna Agić, vršilac dužnosti ministra zdravstva, uputila je poziv članovima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za zajednički sastanak u ponedjeljak u 9 sati sa samo jednom tačkom dnevnog reda, u okviru koje će se razmatrati trenutna epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo s realizacijom zaključaka Vlade KS od 29. oktobra 2020. godine, kao i naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Na kraju podsjećamo javnost da nepostojanje potpisnika u ovom ministarstvu uzrokuje nemogućnost nabavke lijekova, nabavke i plaćanja ortopedskih pomagala RVI-ja i paraplegičara, nemogućnost provođenja važnih procesa javnih nabavki u oblasti zdravstva, nabavke testova, zapošljavanja neophodnog zdravstvenog kadara, nemogućnost provedbe posebnih projekata, plaćanja kreditnih tranši zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo po potpisanim sporazumima projektnih i programskih osnova, nemogućnost osiguranja nedostajućih sredstva, ovjera rješenja o upisu privatnih zdravstvenih ustanova u sudski registar Suda u Sarajevu, ovjera uvjerenja učenicima SSS o položenom stručnom ispitu za rad u zdravstvenim ustanovama, ovjera dokumenata prema Tužilaštvu i obdusmanima i, na kraju, a možda i najvažnije, popunu Kriznog štaba MZKS te brojna druga važna pitanja u oblasti zdravstva u Kantonu Sarajevo.

Budući da je Vlada KS zaprimila i zaključke KCUS-a u petak u 17:10 sati, a koji su u jednom svom dijelu u potpunoj suprotnosti s naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, v. d. premijera KS uputio je dopis federalnom ministru Vjekoslavu Mandiću koji se odnosi na realizaciju naredbi i zaključaka kriznih štabova ministarstava zdravstva FBiH i KS, kao i odgovarajućih zaključaka Vlade Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Vlade KS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...