SPECIJALNI IZVJEŠTAJ IZ BEČA: Jedan terorist ubijen, drugi u bijegu; Stanovnici glavnog grada Austrije pozvani da i danas ostanu kod kuće, škole zatvorene, vojska na ulicama (FOTO; VIDEO)

"Ostanite kod kuće i izbjegavajte centar grada", pozvao je građane Nehammer na vanrednoj konferenciji za medije u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

  • Svijet

  • 03. Nov. 2020  03. Nov. 2020

  • 3

Rekao je da je jedan terorist ubijen te da se još "najmanje jedan" nalazi u bijegu. Ubijeni terorist, ustanovljeno je, na sebi nije imao prsluk s eksplozivnom napravom, kao što se sumnjalo.

Osim policajaca, situaciju u centru grada trenutno osigurava 150 pripadnika specijalne jedinice Austrijske vojske.

"Ovu tešku situaciju možemo prevladati zajednički budemo li se ponašali disciplinirano", rekao je austrijski ministar unutrašnjih poslova.

Načelnik bečke policije Gerhard Puerstl potvrdio je na konferenciji za novinare da je ubijen jedan prolaznik te da se u bolnici nalazi 15 osoba, od kojih je sedmero teže povrijeđeno. Jedna žena kasnije je preminula u bolnici.

alt

Šef bečke hitne pomoći Rainer Gottwald rekao je za javni servis ORF da je kod povrijeđenih osoba riječ o prostrelnim ranama te o jednoj ubodnoj.

Među ranjenima je i jedan policajac, čiji život više nije u opasnosti.

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig objasnio je za austrijsku TV stanicu "Oe24" da trenutno nije jasna pozadina ovog terorističkog napada. "U ovom trenutku ne želim sudjelovati u nagađanjima", rekao je Ludwig.

 

Dodao je da nije poznato koliko je bilo počinilaca napada. "Mjesta na kojima su izvršeni napadi na prolaznike, relativno su blizu pa je moguće da se radi o samo dva počinioca", zaključio je bečki gradonačelnik.

Ista TV stanica javlja, pozivajući se na jednu američku internetsku stranicu koja prati aktivnosti islamističkih grupacija, kako se na jednom od portala koje koriste islamisti pojavilo pismo u kojemu stoji da je teroristički napad u Beču "kazna Austriji za sudjelovanje u vojnim misijama u Iraku i Siriji".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...