SKANDALOZNO; "SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA DOKUMENTACIJU: Brutalno rasipanje javnog novca SDP-ovih direktora "Toplana"; U restoranima "propili" više od 20 hiljada KM! (FOTO)

Mediji su u više navrata upozoravali na rastrošnost bivših direktora sarajevskih „Toplana“ koje pod okupacijom već duže vremena drži Socijaldemokratska partija (SDP). Zašto glavni i najveći grad u državi ima kontinuirane probleme s grijanjem, savršeno ilustriraju dokumentovane činjenice koje su u posjedu „Slobodne Bosne“.

  • Mini market

  • 04. Nov. 2020  04. Nov. 2020

  • 1

Umjesto ozbiljnih i dugoročnih projekata sarajevskih „Toplana“, SDP-ovi direktori su se posljednjih godina odlučili da „poslovne partnere“ izvode i goste na ručkovima i večerama, a za to je predviđena reprezentacija unutar preduzeća da bi se isti ti troškovi i pokrili.

Na našu žalost, ali i žalost svih građana Kantona Sarajevo koji redovno plaćaju troškove grijanja, bivšoj SDP-ovoj Upravi KJKP „Toplane-Sarajevo“ d.o.o. skoro svaki dan bila je neka proslava pa su se svi redom častili raznim biftecima, pečenjima, platama, ribama, rakijama ili točenim pivima.

SDP-ova Uprava „Toplana“ dokaz je kako se ponašaju ljudi koji svojim radom i znanjem nisu postigli ništa u životu. Kada se takvi dočepaju novca građana Kantona Sarajevo, rezultat je  rasipništvo bez ograničenja, a sve pod zaštitom vrha partije i samog predsjednika. Takvi neradnici za jedan dan pojedu i popiju plaću za koju naši sugrađani marljivo rade mjesec dana, a vjerovali ili ne, za samo tri minute su pravili troškove veće od 500 KM.

„Slobodna Bosna“ u posjedu je cjelokupne reprezentacije bivše Uprave navedene firme i sa pravom se možemo pitati za šta su njima uopće služile pare koje dobiju za topli obrok kada su se skoro svaki dan obilato častili, jeli i pili, a uz dostavljene račune, od KJKP „Toplane-Sarajevo“ d.o.o. za to redovno izvlačili pare. Za period u kojem je SDP surovo upravljao sarajevskim „Toplanama“, na troškove reprezentacije potrošili su nevjerovatne 22.000 KM. Pored činjenice da su za navedeni iznos oštetili ovo kantonalno preduzeće , silno ''prežderavanje'' sigurno je utjecalo i na zdravlje SDP-ovih kadrova koji su rukovodili „Toplanama“. 

Od cjelokupne reprezentacije, a koju posjedujemo, u ovom dijelu izdvojili smo nekoliko njih koje su zanimljive.

Tako je dana 11. jula 2019. godine, na dan godišnjice genocida u Srebrenici, Enver Zornić, inače bivši direktor, koji je veoma blizak Samiru Suljeviću, Damiru Mašiću i Igoru Stojanoviću, potrošio 87,50 KM na falafele, inače tradicionalno jelo Egipćana. Dana 16. jula 2019. godine izdat mu je duplikat fiskalnog računa, a 19. jula 2019. godine „Toplane“ su mu cjelokupan iznos uredno refundirale.

Dana 31. jula 2019. godine Mahir Delić, bivši izvršni direktor, refundirao je račun od 101 KM, koji je ranije napravio u „Sjaju – kod Belog“.

Dana 6. augusta 2019. godine Mirza Musić, bivši izvršni direktor, refundirao je račun od 73 KM, izdat 2. augusta 2019. godine od „HDZ-a Zenit – Bro“ d.o.o. Na računu se, između ostalog, nalaze i točena piva i plate, a zanimljivo je da je izdat u noćnim satima, i to u 22:27 sati.

Dana 13. augusta 2019. godine, „Toplane“ Zorniću refundiraju račune u iznosu od 315 KM, a samo dan kasnije u iznosu od 376,50 KM. Oba iznosa su izdata u „Radon Plazi“.

Samo nekoliko dana kasnije, 22. augusta 2019., „Toplane“ Zorniću refundiraju tri računa u iznosima od 195,50, 127 i 188 KM. Zanimljivo je da su to računi koji su izdati u roku od tri minute, a na njima su obračunati bifteci, ramsteci, travarice i drugo. U najmanju ruku sumnjivo. Kako je moguće da neko za tri minute napravi „ceh“ od 510,50 KM?

Dana 4. septembra 2019. godine, „Toplane“ Deliću refundiraju dva računa u iznosima od 100 KM i 72 KM. Oba računa su izdata 3. septembra 2019. godine u restoranu „Kulin dvor“, i to jedan u 16:25 sati, a drugi u 16:30 sati.

Da ni Mirza Musić nije imun na „Kulin dvor“, dokazuje refundacija računa od 15. oktobra 2019. godine u iznosu od 157 KM, na kojem se nalaze teletine ispod sača, pivo i ostalo.

Dana 16. oktobra 2019. godine firma Zorniću refundira 383,50 KM, a kao dokaz je donio dva računa iz motela „Maxi“. Zanimljivo je da su i ta dva računa izdata za samo tri minute, jedan u 11:42 sati, a drugi u 11:45 sati, i da je Zornić za te tri minute uspio napraviti ceh od skoro 400 KM.

Nakon smjene Zornića, na čelo KJKP „Toplane-Sarajevo“ d.o.o. dolazi Berin Alagić, inače veoma blizak saradnik Nermina Nikšića još iz perioda kada su zajedno vedrili i oblačili „Bosnalijekom“.

Da i on voli reprezentaciju, dokazuju refundacije na njegovo ime 23. oktobra 2019. godine, i to samo pet dana nakon što je postavljen za vršioca dužnosti direktora.

Tako je, između ostalog, 12. februara 2020. godine tražio refundaciju za devet računa u ukupnom iznosu od 182,50 KM iz restorana „Paper Moon“, a na računima se mogu pronaći bifteci u umaku i s grila, jagermaisteri i ostalo.

Samo nekoliko dana poslije, Alagić refundira još tri računa u iznosu od 113 KM, a po sadržaju računa, ostao je vjeran biftecima u umacima i s grila. Naravno, sve o trošku „Toplana“.

Sve navedeno prikazuje bahatost u trošenju javnog novca koji pripada isključivo građanima Kantona Sarajevo, a sve radi ličnog zadovoljstva i uživanja. Mnogo toga nije spomenuto, o čemu je dokumentacija u našem posjedu i bit će objavljeno u narednim dijelovima o ovoj temi.

Simptomatična je činjenica da je Alagić, koji je, inače, blizak Nerminu Nikšiću, netom prije smjene potrošio skoro 1.000 KM na reprezentaciju, i to u nekoliko dana, što je više od prosječne plaće u FBiH, čime je jasno pokazao kako se ponaša SDP-ova Uprava, koju štiti i imenuje njen lider Nermin Nikšić i njemu podobni kadrovi.

(S. B.)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...