BIDEN JE PISAO I JOSIPU BROZU TITU: Ovo je njegovo pismo iz 1979. godine

U tom svojstvu je 37-godišnji Biden krajem sedamdesetih posjetio Jugoslaviju kako bi prisustvovao pogrebu istaknutog jugoslavenskog komuniste Edvarda Kardelja.

  • Mini market

  • 06. Nov. 2020  06. Nov. 2020

  • 0

Predsjednički kandidat demokrata Joe Biden izabran je 1973. godine za senatora savezne države Delaver te je u Senatu ubrzo postao član Odbora za vanjsku politiku.

U tom svojstvu je 37-godišnji Biden krajem sedamdesetih posjetio Jugoslaviju kako bi prisustvovao pogrebu istaknutog jugoslavenskog komuniste Edvarda Kardelja.

Biden je tim povodom 1979. uputio i pismo predsjedniku Josipu Brozu Titu, piše Hayat.

“Dragi gospodine predsjedniče,

želim Vam još jednom zahvaliti kao član američke delegacije za vaše velikodušno gostoprimstvo tokom moje nedavne posjete Jugoslaviji u povodu ceremonija posvećenih tužnoj smrti Edvarda Kardelja. Bilo je lijepo od Vas što ste me primili, te sam uživao u našoj razmjeni stavova. Nadam se da ću opet moći posjetiti vašu lijepu i zanimljivu zemlju u nekoj sretnijoj prilici”, napisao je Biden u svom pismu Titu.

alt

Tito je, pak, u pismu naslovljen kao “Vaša ekselencija” i “maršal Josip Broz Tito”.

Činjenica da je Biden 1979. posjetio Jugoslaviju i upoznao Tita pokazuje da je njegov interes za regiju dug decenijama te da bi, ako bude izabran, Biden bio američki predsjednik koji dobro poznaje Balkan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...