"SB" NA URUČIVANJU VRIJEDNE DONACIJE: Zavodu za hitnu pomoć u Sarajevu donirani monitori za dijagnostiku (FOTO)

Današnjoj primopredaji prisustvovali su zvaničnici iz Ambasade Norveške u BiH, UNDP-a i Zavoda.

  • Vijesti

  • 06. Nov. 2020  06. Nov. 2020

  • 0

U jeku Covid-krize, Vlada Norveške donirala je posredstvom Razvojnog programa UN-a (UNDP) monitore za dijagnostiku, odnosno za praćenje vitalnih funkcija pacijenata, od kojih su četiri uručena danas Zavodu za hitnu pomoć u Sarajevu.

Kako je obrazloženo, ta oprema će biti dobar dijagnostički alat ljekarima u prijemnim ambulantama, ubrzati dijagnostiku i trijažu urgentnih pacijenata, a nakon epidemije, također će biti korisna u dijagnosticiranju drugih urgentnih stanja.

Današnjoj primopredaji prisustvovali su zvaničnici iz Ambasade Norveške u BiH, UNDP-a i Zavoda.

Direktor Adem Zalihić, zahvaljujući donatorima, ističe da je Norveška bila prva zemlja koja je sa pojavom epidemije Covida-19 uputila pomoć Bosni i Hercegovini, a još 1996. godine značajno je pomogla Zavodu za hitnu pomoć u opremi i edukaciji osoblja.

Zahvaljujući tome i drugim faktorima, "danas smo to što jesmo“, rekao je direktor, koji je naveo da je služba hitne pomoći u Sarajevu najbolje organizirana ustanova te vrste u Bosni i Hercegovini. 

Ambasador Norveške u Bosni i Hercegovini Olav Reinertsen ističe da je danas uručena oprema neophodna službi hitne pomoći te da je njegova zemlja veoma brzo pomogla Bosni i Hercegovini sa pojavom Covid-krize, što će, najavio je, činiti i ubuduće.

- Virus ne poznaje granice, moramo sarađivati, apsolutno. Svi imamo veliku odgovornost da pomognemo poštujući sve preporučene epidemiološke mjere, od kojih je ključna održavanje fizičke distance - kazao je norveški ambasador.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera ističe da je UNDP partner Kraljevini Norveškoj, koja je među prvima uputila Bosni i Hercegovini 7,5 miliona norveških kruna vrijednu pomoć u medicinskoj opremi i sredstvima za zaštitu zdravstvenog osoblja na radnom mjestu od koronavirusa.

U ime UNDP-a, ona je najavila daljnju podršku BiH u odgovoru na Covid-krizu te pozvala zdravstvene institucije da sagledaju šta im treba za bolje testiranje i opremu kapaciteta.

Izrazila je podršku svim zdravstvenim djelatnicima u Bosni i Hercegovini zbog njihovih napora, jer su na prvoj liniji borbe s Covid-epidemijom.

Ambasada Norveške u BiH i UNDP za danas su najavili i doniranje jednog respiratora za potrebe Opće bolnice u Sarajevu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...