DARIJA DIGLA SRBIJU NA NOGE: "Imamo deset puta više zaraženih nego što to pokazuju brojevi, ovo je jedini način da se spasimo..."

Doktorica Darija Kisić-Tepavčević, gostujući na RTS-u, rekla je da se procjenjuje da je u Srbiji, u odnosu na broj zvanično potvrđenih slučajeva zaraze, najmanje pet do deset puta više osoba kod kojih infekcija nije prepoznata.

  • Regija

  • 09. Nov. 2020  10. Nov. 2020

  • 0

Ministrica za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i članica Kriznog štaba Darija Kisić kaže da na vjeruje da je kaznena politika nešto što će pomoći da se pobijedi virus, već samo odgovornost i kolektivna svijest.

Doktorica Darija Kisić Tepavčević, gostujući na RTS, rekla je da se procjenjuje da u odnosu na broj zvanično potvrđenih slučajeva zaraze u Srbiji je najmanje pet do deset puta više osoba kod kojih infekcija nije prepoznata.

"To je jedan lanac koji je prilično dugačak kada su upitanju potencijalni nosioci infekcije. Takva je priča širom svijeta, ne samo kod nas. Zato je kompletan koncept prevencije da se svi ponašamo kao da smo potencijalni nosioci infekcije, pa čak i osobe koje su preležale ovu bolest, jer smo vidjeli da postoji mogućnost reinfekcije", objašnjava doktorica Kisić.

Navodi da se posljednjih dana na bolničko liječenje primi oko 200 pacijenata više nego što se otpusti.

"Na današnji dan su hospitalizovane 292 osobe, a otpuštene su 102. U odnosu na broj zaraženih svakog dana, oko 15 posto ima srednje tešku ili tešku pneumoniju koja zahtjeva hospitalizaciju ", kaže Kisić.

Ističe da je lako izračunati kada će se svi bolnički kapaciteti popuniti ako se nastavi ovom dinamikom.

"Ideja je da smo uvijek par dana ispred. Imamo još uvijek kapacitete koje možemo otvarati, a za koje smo se nadali da neće biti potrebni. Još uvijek ima bolnica koje bi mogle da se prevedu u COVID sistem", naglašava Kisić.

Ističe da je sada sve podređeno osobama koje imaju teži oblik kliničkog ispoljavanja COVID-19, ali da su i dalje glavni uzrok umiranja u Srbiji nezarazne bolesti, pa da dio kapaciteta zdravstvenog sistema mora biti ostavljen za takve pacijente

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...