PROCURIO SNIMAK SA PRIVATNIH SASTANAKA WHO-a: Šta su "mračni laboratoriji za proučavanje virusa"?

Otkrivena je i suzdržanost ove organizacije da prozove neke od zemalja i njihov pristup epidemiji.

  • Društvo

  • 12. Nov. 2020  12. Nov. 2020

  • 1

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ove sedmice održava godišnji sastanak, a uoči njega je naišla na brojne kritike zato što nije preuzela jaču i glasniju ulogu u rješavanju pandemije, što je pokazao snimak koji je procurio s jednog od privatnih sastanaka. Naime, do snimka je došao AP koji je napravio transkript razgovora među čelnicima WHO-a Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, Michaelom Ryanom i Marijom van Kerkhove, koji su na privatnim sastancima u prvim danima pojave virusa "između sebe" govorili otvorenije o stvarnom stanju na terenu.

Tako su iz WHO-a na tim sastancima opisali pristupe pojedinih zemalja kao "mračnih laboratorija za proučavanje virusa" i "jeziv" pokušaj da se vidi koje mjere uspijevaju, prenosi Klix.

Otkrivena je i suzdržanost ove organizacije da prozove neke od zemalja i njihov pristup epidemiji. Upravo je ta suzdržanost započela s Kinom, iz koje je i potekao virus, a uprkos januarskom sastanku Ghebreyesusa i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, infomacije o epidemiji su tokom cijelog februara davane na kapaljku.

Tada je Maria van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za koronavirus, izjavila da WHO nema "dovoljno dokaza da kaže šta je uspjelo, a šta nije".

Međutim, nedugo nakon toga, na konferenciji za medije, Ghebreyesus je rekao kako "Kina čini mnogo dobrih stvari koje usporavaju virus i da činjenice govore same za sebe".

U februaru su naučnici WHO-a bili zabrinuti i zbog Japana. Tada je u februaru putnik koji se iskrcao s kruzera "Diamond Princess" u Hong Kongu bio pozitivan na koronavirus. Na sljedećoj stanici broda u Yokohami potvrđeno je još slučajeva, vlasti su stavile 3.711 ljudi na brodu u karantin.

Ryan je tada rekao novinarima da je potrebno biti oprezan te da ne žele pretjerivati, ali se broj slučajeva preko noći gotovo udvostručio.

"To ne čudi s obzirom na način na koji se provodi istraga. Ako se udvostruči broj slučajeva na brodu u jednom danu, onda nešto nije uredu", rekao je Ryan na internom sastanku dodavši da je samo mali broj epidemiologa poslan da se bavi tim slučajem.

Nekoliko dana kasnije, japanski epidemiolog Kentaro Iwata ukrcao se na kruzer i cijelu situaciju nazvao potpuno haotičnom. Ubrzo nakon toga WHO je objavio da se više od polovine svjetski poznatih slučajeva koronavirusa nalazi izvan Kine na brodu Diamond Princess.

"Bilo je sasvim očito da su stvari na kruzeru krenule u lošem smjeru i WHO je trebao nešto reći. Kada je pogrešno oni što rade zemlje, onda u tom slučaju trebamo WHO da to i kaže", kazao je Lawrence Gostin s Univerziteta Georgetown.

Već narednih mjeseci u februaru i martu koronavirus se proširio i u druge zemlje poput Južne Koreje, Singapura, Irana i ostalih, pa je kasnije zahvatio i Evropu gdje je Italija prvenstveno pretrpjela najveće žrtve.

"Jedan od najvećih izazova s kojim se suočavamo jeste da previše pogođenih zemalja još ne dijeli svoje podatke s nama", kazao je Ghebreyesus 26. februara, iako WHO ni tada nije bio konkretan.

U WHO-u su zvaničnici na internim sastancima iskazivali svoje nezadovoljstvo i zabrinutost zbog nedostatka informacija iz evropskih država.

Međutim, 8. marta Ghebreyesus je na Twitteru objavio da "vlada i narod Italije poduzimaju hrabre korake usmjerene na usporavanje širenja virusa i zaštitu njihove zemlje i svijeta".

Tri dana kasnije Ghebreyesus je koronavirus proglasio pandemijom rekavši da je to učinio jednim dijelom zbog "alarmantnog nivoa neaktivnosti" što čine određene države koje nije imenovao.

Zvaničnici WHO-a su se na internom sastanku žalili i na zapadne zemlje koje su gomilale zalihe potrepština.

"Jučer smo imali užasnu situaciju sa zaštitnom opremom gdje su sve zalihe otišle u Francusku i izgubili smo pristup", rekao je Ryan kolegama i dodao da WHO treba izvršiti pritisak na zemlje i kompanije kako bi se izbjegle slične situacije.

Na tom internom sastanku čelnici su razgovarali o brojnim temama, a među njima su bile one o usvojenim mjerama fizičke distance.

Tada je Ryan rekao da su skoro sve države otkazale okupljanja, ali da Velika Britanija to nije uradila.

"Ne postoji nijedan sportski događaj u Evropi, a utakmice Premier lige se nastavljaju normalno u Velikoj Britaniji", kazao je tada Ryan svojim kolegama.

Sastanak nije mogao proći ni bez razgovora o kolektivnom imunitetu (imunitetu krda) gdje je jasno da je zapravo priča WHO-a na jednoj od press konferencija da države slijede primjer Švedske vezano za kolektivni imunitet, a koja je od početka bila liberalna po tom pitanju, bila jedna vrsta obmanjivanja, sudeći prema njihovim internim izjavama.

"Da bi se to dogodilo, stotine i hiljade će se zaraziti i bit će mnogo umrlih. Milioni će biti zaraženi", kazao je Ryan kolegama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...