WHO UPUTIO OZBILJNO UPOZORENJE: Gomilanjem vakcina neke zemlje će napraviti još goru stvar…

"Pravedan pristup vakcini u čitavom svijetu je u interesu svakoga i svake zemlje", rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, dodavši da bi gomilanje vakcina u nekim zemljama moglo samo produžiti pandemiju.

  • Zdravlje

  • 13. Nov. 2020  13. Nov. 2020

  • 0

"Nacionalizam u vezi s vakcinacijom produžit će pandemiju, neće je skratiti", rekao je Ghebreyesus u četvrtak na pariskom mirovnom forumu, upozorivši da će se virus nastaviti širiti, a ekonomski oporavak globalno će usporiti ako ljudi u siromašnim zemljama ne budu mogli biti vakcinisani.

"Neke zemlje unaprijed kupuju više vakcina, u količinama više nego dvostruko većim od broja stanovnika, čime dovode u opasnost dostupnost vakcina drugim zemljama", dodao je.

Ghebreyesus je rekao da WHO-ovoj inicijativi ACT-A kojom se želi osigurati pristup testovima, liječenju i vakcinaciji protiv Covida-19, nedostaje oko 28,5 milijardi dolara, od kojih je hitno potrebno 4,5 milijardi.

Organizatori foruma u Parizu ranije su rekli da očekuju da će se na njemu zemlje obavezati dati 500 milioa dolara da bi vakcina - od kojih je više njih u različitim stadijima razvoja - bila globalno dostupna, ali nisu rekli je li na skupu ta cifra dosegnuta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je 100 miliona eura za projekt kada vakcina bude dostupna.

Također je ponudio da dio prvih doza koje će naručiti Francuska, bude dostupan zemljama u razvoju kako bi one mogle vakcinisati svoje zdravstvene radnike.

Od koronavirusa je u svijetu od početka pandemije zaraženo više od 53 miliona ljudi, a umrlo je gotovo 1,3 miliona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...