UDAR IZ MOSKVE NA OHR: Jesu li Valentinu Inzku odbrojani dani u Sarajevu!?

Navode o smjeni Valentina Inzka i postavljanju novog visokog predstavnika prokomentirala je i savjetnica za vanjsku politiku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Ana Trišić-Babić, koja je istaknuila da su radom Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH svi nezadovoljni.

  • Politika

  • 14. Nov. 2020  14. Nov. 2020

  • 6

- Poznat je stav Republike Srpske, a to je da nema više potrebe za prisustvom visokog predstavnika. Ipak, za to, ali i za eventualne smjene, potrebna je saglasnost svih članica Savjeta za primjenu mira (PIC). Šta god da bude, mi ostajemo pri stavu da OHR mora napustiti BiH - kazala je Trišić-Babić.

Zbog prisustva visokog predstavnika BiH u međunarodnim krugovima smatraju protektoratom, ali i pored toga, još ne postoji volja i hrabrost da ovaj ured bude zatvoren, smatra profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka Miloš Šolaja.

- O transformaciji i prestanku rada se već duže vrijeme govori. Mislim da je prisustvo OHR-a potpuna besmislica, ali činjenica je da ne postoji saglasnost za zatvaranje kancelarije. Ipak, potrebno je odrediti korake kojima bi se išlo u pravcu prestanka rada u godinama pred nama i mislim da za to postoji volja na međunarodnom planu, ali je neophodno postići konsenzus i među tri naroda u BiH - rekao je Šolaja za „Glas Srpske“.

Inicijativa Rusije

Rusija se u Vijeću sigurnosti UN-a već duže vrijeme otvoreno zalaže za ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH, a njen predstavnik Vasilij Nebenzja na posljednjem zasjedanju zatražio je da o tome bude otvorena rasprava početkom decembra u Vijeću za primjenu mira. Nebenzja je tom prilikom naglasio da je došlo vrijeme za reviziju uslova i kriterija za zatvaranje OHR-a, a o ovoj inicijativi bit će riječi 1. i 2. decembra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...