PRIJE PREDAJE TERITORIJE U NAGORNO-KARABAHU: Armenci pale svoje kuće i premještaju grobove (VIDEO)

Brojne kuće u selima u Nagorno-Karabahu gdje Azerbejdžan treba da preuzme kontrolu, zapalili su njihovi vlasnici prije odlaska u Armeniju, prenose novinari AFP-a.

  • Svijet

  • 14. Nov. 2020  14. Nov. 2020

  • 14

Mirovni sporazum potpisan između Armenije i Azerbejdžana pod pokroviteljstvom Moskve, prekinuo je jake borbe u Nagorno-Karabahu, planinskoj enklavi oko koje se decenijama spore te dvije zemlje. Prema sporazumu, Azerbejdžan će povratiti veliki dio teritorije koji je bio pod armenskom kontrolom od početka 1990. godine. Azerbejdžan od sutra treba da preuzme kontrolu nad tom teritorijom, prenosi Beta.

"Danas je posljednji dan, sutra će azerbejdžanski vojnici biti tu", rekao je jedan vojnik u selu Šarektar u oblasti Kalbadžar, koja treba da bude prepuštena Bakuu.

Samo u tom selu, koje označava granicu sa susjednom oblašću Martakert, koja treba da ostane pod armenskom kontrolom, najmanje šest kuća jutros je gorjelo, prenosi "Al Jazeera"

"To je moja kuća, ne mogu je ostaviti Turcima", kako Armenci često zovu Azerbejdžance, rekao je vlasnik jedne od kuća bacajući zapaljene daske i krpe natopljene benzinom unutra.

Rekao je da su čekali da se nešto sredi, ali da su, kada su vidjeli da se demontira hidrocentrala, razumjeli.

"Svi će zapaliti svoju kuću danas. Dali su nam do ponoći da odemo", rekao je on.

Dodao je da su, također, premjestili grobove svojih roditelja smatrajući da će Azerbejdžanci sa zadovoljstvom da ih oskrnave.

Jučer je najmanje desetak kuća zapaljeno u tom istom selu i okolici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...