Zoran Milanović otvorio studentski dom na Stupu

Otvaranjem studentskog doma na Stupu, hrvatski premijer je počeo svoju dvodnevnu radnu posjetu Bosni i Hercegovini.

  • Društvo

  • 01. Dec. 2014  02. Dec. 2014

Na početku posjete Bosni i Hercegovini, hrvatski premijer Zoran Milanović otvorio je studentski dom dr. Dragutin Dujmišić Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva na Stupu, Sarajevo. Dom je izgrađen zahvaljujući podršci Vlade Republike Hrvatske.

Milanovića je na Stupu dočekao kardinal Vinko Puljić. U dom je uloženo 4,5 milijona eura.

Hrvatski premijer je u Sarajevo stigao navečer 30. novembra. Tokom dvodnevne posjete, Milanović će obići Vareš, Žepče, Vitez, Jajce, Kreševo i Novu Bilu gdje će se sastati sa lokalnim liderima i privrednicima. U svim ovim gradovima Hrvatska finansira kulturne, zdravstvene i obrazovne projekte.

Milanović je do sada više puta dolazio u radne posjete BiH, tokom kojih je, kao i ovaj put, obilazio područja na kojima većinsko stanovništvo čine bosanski Hrvati. Ovaj dolazak je, kako je najavljeno u kabinetu premijera, najopsežniji do sada.

Premijer Milanović je prvi visoki strani zvaničnik koji je došao u BiH nakon općih izbora. Osim posjete sa predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom nisu najavljeni drugi susreti sa bosanskohercegovačkim političarima.

Milanović je u posjetu Bosni i Hercegovini došao neposredno prije predsjedničkih izbora u Hrvatskoj koji su zakazani za 28. decembar. Iz kabineta hrvatskog premijera naglasili su kako je briga o Hrvatima u BiH “iznimno važna Vladi Hrvatske i premijeru lično”.

loading...

trenutak ...