ANGELA MERKEL ZADALA TEŽAK UDARAC SAUDIJSKOJ ARABIJI: Reakcija saudijskog ministra vanjskih poslova govori sve...

Neke evropske države obustavile su prodaju oružja Rijadu nakon što je Saudijska Arabija 2015. godine pokrenula vojnu akciju u susjednom Jemenu, koja je, kako tvrde Ujedinjeni narodi, izazvala najveću humanitarnu krizu u svijetu.

  • Svijet

  • 16. Nov. 2020  16. Nov. 2020

  • 0

Saudijska Arabija kritizirala je njemačku zabranu prodaje oružja toj zemlji, nazvala je "pogrešnom" i "nelogičnom", te je navela da joj njemačka vojna oprema ne treba.

Neke evropske države obustavile su prodaju oružja Rijadu nakon što je Saudijska Arabija 2015. godine pokrenula vojnu akciju u susjednom Jemenu, koja je, kako tvrde Ujedinjeni narodi, izazvala najveću humanitarnu krizu u svijetu.

"Nelogično je zaustaviti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji zbog rata u Jemenu. Mislimo da je to pogrešno, jer je rat u Jemenu legitiman. To je rat u koji smo uvučeni", rekao je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir njemačkoj agenciji dpa.

Nakon što je produžavana nekoliko puta, njemačka zabrana prodaje oružja Rijadu će ponovo biti razmatrana u narednim sedmicama, prije isteka postojeće, 31. decembra.

Stradanja civila u Jemenu

"Možemo kupovati oružje od velikog broja država, što i radimo. Zabrana nam ne pravi nikakvu razliku", dodao je Jubeir.

Prema izvještaju Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja iz Stockholma, Saudijska Arabija je u periodu od 2014. do 2018. godine na oružje potrošila 16,9 milijardi dolara.

Grupe za ljudska prava kritizirale su koaliciju koju predvodi Saudijska Arabija zbog zračnih udara u kojima stradaju civili u bolnicama, školama i pijacama, te su pozivale zapadne vlade da prekinu prodaju oružja Rijadu i njegovim saveznicima.

U ratu je, prema procjenama, do sada poginulo više od 100.000 ljudi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...