EVO KAKO SU, ZAPRAVO, GLASALI GRAĐANI KANTONA SARAJEVO: Ipak će SDA imati najveći broj zastupnika u općinskim vijećima, a NiP koliko i tri ostale članice 'četvorke', NS, SDP, SBB, DF... izgubili desetine hiljada glasača!

Izbori u Kantonu Sarajevu su, uz pobjedu Draška Stanivukovića na izborima za gradonačelnika Banje Luke, najveća i najinspirativnija tema kojom se bave mediji, analitičari, stranački štabovi, međunarodni autoriteti u Bosni i Hercegovini. Pobjeda kandidata četiri ujedinjene opozicione stranke u nadmetanju za načelnike općina (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Ilidža, Ilijaš?) svakako je ozbiljno iznenađenje, ali teško da se može govoriti o "trijumfu civilizacije", kako je to u postizbornoj euforiji kazao jedan od bivših visokih dužnosnika Strane demokratske akcije koji se nedavno priključio opozicionom bloku. SDA je (kao, valjda "anticivilizacija") ipak pobjednik izbora u Sarajevskom kantonu (i Bosni i Hercegovini), kako je kazao njen predsjednik Bakir Izetbegović.

  • Politika

  • 16. Nov. 2020  17. Nov. 2020

  • 1

RASPORED DELEGATA U OPĆINSKIM SKUPŠTINAMA U KANTONU SARAJEVO

(Bez općine Trnovo)

Stranka demokratske akcije - 76 zastupnika

Narod i pravda - 66 zastupnika

SDP BiH - 23 zastupnika

Naša stranka - 23 zastupnika

Platforma za progres - 10 zastupnika

Savez za bolju budućnost - 7 zastupnika

Demokratska fronta/Građanski savez - 5 zastupnika

(Još deset zastupnika će se rasporediti iz ostalih stranaka učesnica na izborima)

TEŽAK PAD RADONČIĆA I KOMŠIĆA

Dakle, opoziciona četvorka je osvojila četiri načelnička mjesta, od kojih su tri pripala kandidatima Naroda i pravde, Nerminu Muzuru, Hasanu Tanoviću i Amaru Dovadžiji. Srđan Mandić iz Naše stranke je pobijedio u Centru, a Ibrahim Hadžibajrić iz Nezavisnog bosanskog bloka je novi-stari načelnik Sarog grada.

Kako izgledaju rezultati izbori za općinska vijeća u devet općina koje pripadaju Kantonu Sarajevo?

Prema do sada obrađenim glasovima iz svih općina (sa izuzetkom Trnova), najviše mjesta u budućim općinskim vijećima osvojila je Stranka demokratske akcije - 76. Deset mandata manje, 66, imat će Narod i pravda, a druge dvije članice "Četvorke", Socijaldemokratska partija i Naša stranka imat će isti broj,  23 zastupnika. Nezavisni bosanski blok Ibrahima Hadžibajrića osvoji je 11 poslaničkih mandata, a svojevrsno iznenađenje je Platforma za progres Mirsada Hadžikadića sa osvojenih 10 mandata. Hadžikadićeva stranka koja pri put izlazi na izbore ispred je "starosjedilaca" u vlasti, Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića koji je osvojio skormnih 7 mandata, dok je još lošije prošla Demokraska fronta, također članica vladajuće koalicije u Kantonu koja je u tandemu sa Građanskim savezom osvojila samo 5 mandata u budućim općinskim skupštinama.  Desetak preostalih mandata bit će raspodijeljeno na još 5-6 manjih stranaka i koalicija.

Iz ovoga je očigledno da je Konakovića stranka Narod i pravda sama osvojila više mandata nego ostale tri članice "Četvorke" zajedno. To će se vidjeti i u sastavu buduće Gradske Skupštine Sarajeva koja bi trebala birati novog gradonačelnika Sarajeva, kojeg bi trebala predložiti Socijaldemokratska partija BiH. Najčešće se pominje ime Bogića Bogićevića kao budućeg sarajevskog gradonačelnika. 

Iako se u opijenosti rezultatima izbora za načelnike stranke pobjedničke Četvorke nisu bavile rezultatima svake od članica pojedinačno, ipak je to potrebno uraditi da bi se mogla vidjeti izoštrena i potpuna slika upravo okončanih izbora. A ona pokazuje da je Narod i pravda uvjerljivo najjača stranka koalicije i jedina pobjednica lokalnih izbora u Kantonu Sarajevo.

Uporedimo rezultate lokalnih izbora u Kantonu Sarajevo sa općim izborima održanih prije dvije godine na kojima je Stranka demokratske akcije bila relativni pobjednik sa osvojenih nešo više od 54 hiljade glasova. Narod i pravda koja je formirana nekoliko mjeseci uoči izbora bila je 2018. najveće iznenađenje sa osvojenih skoro 30 hiljada glasova. Iako se vjerovalo da će Konaković i NiP oteti birače njegovoj bivšoj stranci (SDA) to se nije dogodilo, oni su "otkinuli" glasove građanskim partijama, SDP-u i Demokratskoj fronti najviše, ali i Našoj stranci i SBB-u.

/Rezultati izbora u Kantonu Sarajevo na Izborima 2018. godine/

NAROD I PRAVDA ALTERNATIVA JE GRAĐANSKIM STRANKAMA

Dvije godine kasnije, na jučerašnjim lokalnim izborima, Stranka demokratske akcije osvojila je, oko 45 hiljada glasova u Kantonu Sarajevu, što je pad od 10-ak hiljada u odnosu na izbore iz 2018.  S druge strane, Narod i pravda je porasla za 10-ak hiljada glasova osvojivši u nedjelju 40 hiljada. No, ponovo se ne može reći da je Konaković zahvatio isključivo u Izetbegovićevo biračko tijelo: potvrda tome je skoro 10 hiljada glasova manje koje je dobila SDP BiH, za koju je glasalo svega nešto oko 13 hiljada birača. Naša stranka je i dalje treća po snazi stranka u Kantonu Sarajevo, ali je u protekle dvije godine izgubila skoro trećinu svog biračog tijela, pa sada ima svega 16 hiljada glasova (u odnosu na 26 hiljada na izborima 2018).

Radončićev Savez za bolju budućnost je prije dvije godine osvojio nešto više od 20 hiljada glasova, ali je u nedjelju ostao bez više od polovine i sada ima svega 8 hiljada glasova u KS. Gotovo identičan broj glasova osvojila je Demokratska fronta (zajedno sa GS-om) kojoj se u zadnje dvije godine "istopilo" pet hiljada glasova.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...