SAMO IM JE JOŠ TO TREBALO: Bugarska danas stavlja veto na početak pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom…

Sofija će danas staviti veto na početak pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije u Evropskoj uniji (EU) zbog neriješenih historijskih sporova dvije zemlje, izjavio je potpredsjednik bugarske vlade Krasimir Karakačanov.

  • Regija

  • 17. Nov. 2020  17. Nov. 2020

  • 0

“Podržavamo pristupanje Sjeverne Makedonije u EU, ali kada se ta zemlja bude obavezala da riješi sporove i primijeni Dogovor o prijateljstvu. Kada se ta pitanja budu riješila, složit ćemo se o početku pregovora”, rekao je Karakačanov za bugarski javni radio.

Vijeće EU za opšte poslove danas bi trebalo da usvoji okvirni sporazum za pristupne pregovore sa Skopljem i Tiranom. Međutim, za usvajanje tog dokumenta potrebna je saglasnost svih 27 članica Unije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je 10. novembra da se nada početku pregovora dok je njena zemlja predsjedavajuća EU do kraja godine.

Sjeverna Makedonija je postigla 2018. godine, poslije dugih godina neslaganja, kompromis s Grčkom oko njenog imena, što je toj zemlji omogućilo pristupanje NATO-u prošlog marta.

Bugarska vlada Bojka Borisova, u kojoj učestvuje nacionalistička partija VMRO, sa svoje strane, nedavno je pooštrila ton, kritikujući Skoplje zbog nespremnosti da rješava historijske sporove i što Bugarsku predstavlja kao neprijatelja u medijima i historijskim knjigama.

“Njihova cjelokupna državna politika i dalje se zasniva na jeziku mržnje” prema Bugarskoj, izjavila je u nedjelju bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva.

Ona je još ranije rekla da bi Bugarska mogla da stavi veto na pokretanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom ako ta država ne prizna da njen nacionalni identitet i jezik imaju bugarske korijene i ako ne prestane da tvrdi da u bugarskoj postoji makedonska manjina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...