SAVJETI ZLATA VRIJEDNI: Je li pametno preko noći gasiti kompjuter iz struje ili ga ostaviti da „spava“!? (VIDEO)

Sigurno ste se barem jednom upitali je li dobro često gasiti kompjuter kad se ne koristi ili je bolje držati ga uključenim.

  • HiTec

  • 18. Nov. 2020  18. Nov. 2020

  • 0

U naprednim postavkama upravljanja električnom energijom, koje su dio Control Panela, možete detaljno odrediti što će se događati s kojom komponentom.

Teza o opasnosti uključivanja/isključivanja računara vuče se već decenijama.

Dakle, s jedne strane postoje potencijalni rizici svakodnevnog uključivanja i isključivanja računara, ali niko ne zna koliki su ti rizici u stvarnosti, u praksi. Da su to baš tako veliki rizici, trebali su se početi uočavati među korisnicima.

U “novom” Control Panelu Windowsa 10, odnosno u postavkama Windowsa 10, u osnovi možete samo birati nakon koliko minuta će se monitor isključiti (to je svakako preporučljivo aktivirati) te hoće li, i nakon koliko vremena neaktivnosti, računar “zaspati”, odnosno prijeći u način rada sleep.

S druge strane, neisključivanjem računara imate nepotrebnu potrošnju električne energije, trošenje (habanje) komponenti s pokretnim dijelovima, konstantno povišenu temperaturu komponenti te zagrijavanje prostorije.

U konačnici, bolje je isključivati računar preko noći. Tu su mnogi benefiti, pogotovo ako imate SSD (SSD nema pokretnih dijelova te omogućava brzo pokretanje računara, odnosno operativnog sistema).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...