AMERIKANCI OHLADILI VUČIĆA: Zbog prikrivanja ratnih zločina koje je počinila Srbija, oglasio se i posebni odjel AMERIČKOG KONGRESA

Odbor za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa reagovao je na vijest da su na lokaciji Kiževak u blizini Raške u Srbiji pronađeni posmrtni ostaci za koje se sumnja da su albanske žrtve s Kosova, podsjetivši da je do sada, zbog prikrivanja ratnih zločina, odgovarao samo jedan vojni zvaničnik.

  • Regija

  • 19. Nov. 2020  19. Nov. 2020

  • 1

„Još pronalaze tijela sahranjena u Srbiji, žrtve Miloševićevog etničkog čišćenja na Kosovu. Do danas je pronađeno više od 900 žrtava kosovskih Albanaca“, napisano je na zvaničnom Twitter nalogu Odbora, uz link na vijest o pronalasku posmrtnih ostataka.

Kod Raške u Srbiji pronađeni posmrtni ostaci kosovskih Albanaca

Posmrtni ostaci otkriveni su u ponedeljak, 16. novembra, na lokaciji kamenoloma Kiževak u Raškoj, potvrdli su tada za RSE direktor Instituta za sudsku medicinu u Prištini Arsim Grxhaliu i predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Grxhaliu je rekao da se radi o ostacima kosovskih Albanaca i da se na toj lokaciji iskopavanja vrše pet godina.

Reagujući na ovu vijest, Odbor za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD-a je naveo da zbog masovnih grobnica i zataškavanja zločina niko nije odgovarao pred sudovima u Srbiji, dok je samo jedan zvaničnik Srbije odgovarao pred međunarodnim sudovima.

Za ratne zločine na Kosovu, među kojima je i prebacivanje leševa ubijenih kosovskih Albanaca u masovne grobnice, u Haškom tribunalu 2011. godine osuđen je bivši pomoćnik ministra policije i načelnik Resora javne bezbjednosti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Vlastimir Đorđević na ukupno 27 godina zatvora. Ta kazna kasnije mu je smanjena na 18 godina.

Traži se da Đorđević otkrije mjesta masovnih grobnica

Odbor SAD-a u istom tvitu podsjeća i na neriješen slučaj ubistva trojice braće Bitići, američkih državljana albanskog porijekla, čija su tijela otkrivena u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji. Komitet podsjeća da slučaj nije riješen iako je i „predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će počinioci biti privedeni pravdi“.

„Bez obzira na brutalnost koju je izveo Beograd, međunarodna zajednica nije ozbiljno vršila pritisak da goni počinioce ratnih zločina na Kosovu. Pristupanje Srbije EU nije uslovljeno izvođenjem ratnih zločinaca pred lice pravde“, navodi Parlamentarni komitet za vanjske poslove SAD-a koji dodaje da je Kosovo, istovremeno, bilo primorano da formira Specijalni sud za istragu izvještaja o trgovini organima tokom rata. „Nisu pronađeni dokazi koji potkrepljuju ove navode evropskog parlamenta Dicka Martija“, napisano je u tvitu Odbora.

Dalje se navodi da Specijalni sud ima nadležnost nad zločinima počinjenim tokom rata na Kosovu bez obzira na etničku pripadnost osumnjičenih, ali da goni samo Albance.

„Svako ko počini ratne zločine, bez obzira na etničku pripadnost, treba biti izveden pred lice pravde. Tačka“, navedeno je u poruci na Twitteru Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...