PAKLENI PLAN IZAŠAO NAVIDJELO: Trump uspio stvoriti još jedan problem Joeu Bidenu...

Vlada Donalda Trumpa ne da se smesti. U ponedjeljak je objavila da će početi formalni proces prodaje prava na crpljenje nafte u Arktičkom nacionalnom rezervatu za biljni i životinjski svijet na Aljaski.

  • Svijet

  • 19. Nov. 2020  19. Nov. 2020

  • 0

Znajući da se Joe Biden protivi iskorištavanju fosilnih goriva u zaštićenim područjima, cijeli bi proces mogao biti dovršen prije 20. januara, što bi Bidena dovelo u situaciju da djeluje post facto, a to bi pred njegovu administraciju stavilo nove probleme. Ali, to je očito plan administracije na odlasku, piše "Jutarnji".

Htio napasti Iran

O stanju duha još uvijek stanara Bijele kuće, najbolje govori vijest koju je prenio "The New York Times": Trump se na sastanku u Ovalnom uredu u četvrtak raspitivao za opcije napada na iranski nuklearni program. "Iznijeli su mu scenarije, a on je naposljetku odlučio ne ići dalje", rekao je neimenovani dužnosnik za NYT.

Biden se iz svoje savezne države Delaver oglasio još jednim pozivom za uređenu tranziciju, ovaj put usredotočivši se na pitanje čuvanja života: "Razumije li neko ovo? Radi se doslovce o spašavanju života, to nije preuveličavanje", rekao je Biden govoreći o potrebi tranzicije. "Ljudi mogu umrijeti ako se ne koordiniramo", naglasio je. Njegovi savjetnici navode da Trumpovo odbijanje priznavanja poraza, također, znači da je Bidenov tim isključen iz planiranja strategije vakcinisanja. Nazivajući distribuciju vakcina "golemim, golemim poduhvatom", Biden je rekao da će njegov tim kasniti "mjesec, mjesec i pol" ako mora čekati do inauguracije 20. januara da bi počeo na tome raditi.

No, zato je vijest iz savezne države Džordžije sigurno razveselila predsjednika koji je promijenio boju kose i sada je sijed. Naime, u okrugu Floyd pronađeno je 2.600 biračkih listića koji nisu bili uključeni u brojanje, prenosi "Fox News". Ali, Luke Martin, lider republikanaca u tom okrugu, rekao je kako se ne čini da je to raširen slučaj. U Džordžiji je Biden pobijedio sa 14.000 glasova i sada traje ručno prebrojavanje. "Fox News" zaključuje: "Iako predsjednik Trump govori o navodnoj izbornoj prevari, kada se prebroje i ti listići, vjerovatno neće doći ni do kakve promjene kad je riječ o 14.000 glasova prednosti u koristi izabranog predsjednika Joea Bidena". "Fox News" svaki dan iznova zabija nož u srce Donaldu Trumpu.

Izuzetno važna Džordžija

Bitno je veći problem što je Brad Raffensperger, državni sekretar Džordžije, rekao za "The Washington Post" da je senator Lindsey Graham od njega tražio da odbaci dio biračkih listića koji je stigao poštom. Raffensperger je republikanac i tvrdi da se uspio oduprijeti pritisku, a Graham se odmah javio i rekao da mu: "Smiješno je da državni sekretar tako tumači njihov razgovor". Dio republikanaca izuzetno je nezadovoljan pritiskom na Džordžiju, gdje se početkom januara održavaju izbori za dva senatska mjesta koja će definirati većinu u gornjem domu Kongresa.

Trump je napao birački odbor u Nevadi, u okrugu Clark koji uključuje Las Vegas. U toj je saveznoj državi Biden pobijedio sa 33.596 glasova. No, u izborima za jednu lokalnu poziciju otkriveno je 936 slučajeva neusklađenosti glasačkih listića. Trump je odmah na Twitteru objavio da je riječ o "velikom neskladu" te da "dužnosnici okruga Clark nemaju povjerenja u vlastitu sigurnost izbora. Veliki utjecaj!" Još trojica advokata koji predstavljaju Trumpa zatražila su povlačenje iz njegove tužbe kojom se osporavaju rezultati američkih izbora u Pensilvaniji.

"Predsjednik je u subotu objavio kako je zatražio od Rudyja Giulianija da vodi nacionalni pravni tim", izjavila je pravna savjetnica Jenna Elis. Nije navela razloge zamjene koja je uslijedila nekoliko dana nakon što se i ugledno advokatsko društvo "Porter Wright Morris & Arthur", također, povuklo iz slučaja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...