DANAS JE TEŠKO ZAMISLITI DA BANJU LUKU PREDVODI JEDNA ŽENA: Znate li ko je Zekija Haznadar?

Iako je spisak ljudi koji su vodili Banju Luku dugačak, grad je, iako kratko, vodila i jedna žena. Zekija Haznadar bila je jedina žena u historiji na čelu Banje Luke.

  • Jeste li znali

  • 19. Nov. 2020  19. Nov. 2020

  • 0

Zekija Haznadar na mjesto predsjednice Skupštine opštine, tada najvažnije funkcije u gradu, došla je nakon Mile Gazića uoči agresije na BiH. Kako je za portal "Mondo" rekla, to je bilo dosta drugačije vrijeme nego sada.

“Zaista se ne može porediti sa sadašnjim vremenom, jer je bio i drugi sistem i drugi odnosi. Ja nisam bila gradonačelnik, ja sam bila predsjednik Skupštine opštine, jer Banjaluka tada nije ni bila grad nego opština”, rekla je Haznadar.

Kako kaže, uz nju je postojao predsjednik Izvršnog odbora, koji je tada obavljao većinu funkcija koje obavlja današnji gradonačelnik.

“Ne mogu reći da sam ja vodila grad, tu je bio Izvršni odbor, koji je na neki način bio opštinska vlada i u njihovoj ingerenciji su bile sve službe tako da je više tih konkretnih poslova, kao što je i budžet, vodio Izvršni odbor, a ne predsjednik Skupštine opštine. Bila su to drugačija vremena, jednopartijski sistem”, naglasila je Haznadar.

Izabrali su je delegati Skupštine, jer su tad bili delegati, a ne odbornici. Bila je posljednja osoba ispred Saveza komunista na toj funkciji, koju nije obavljala dugo.

“To je bila, čini mi se 1990. godina, pred prve višestranačke izbore i to je bio jednogodišnji mandat tako da nisam uradila ništa posebno ni kao žena ni kao predsjednik Skupštine opštine. Tad ni muškarci nisu mogli mnogo da urade, jer bilo je teško vrijeme. To što sam ja bila prva žena nije ništa posebno, čini mi se čak da je, dok je Banjaluka bila srez, bilo žena, ali nisam sigurna”, izjavila je ona.

Nakon prvih višestranačkih izbora, Zekija Haznadar ustupa fotelju Predragu Radiću iz pobjedničke Srpske demokratske stranke (SDS).

Nakon tog kratkog perioda na čelu Banje Luke, Haznadar se vratila svom zanimanju, koje je najviše voljela.

“Ja sam inžinjer tehnologije i to sam najviše voljela. Svoju struku. Radila sam dugo u 'Incelu', posljednje godine pred penziju i u Privrednoj komori. Bavila sam se vodama i otpadnim vodama i to sam najviše voljela da radim”, kaže Haznadar.

Osamdesetogodišnja Zekija Haznadar ne voli da se eksponira, uživa u penzionerskim danima, dobrog je zdravlja, a politiku prati tek toliko da bude informisana.

“Ja nemam ove telefone, laptope tako da politiku pratim preko televizije i novina, ali tek toliko da budem informisana, a pošto sam kratko i bila u politici, mnoge stvari razumijem. Nadam se da će nekad na mjestu gradonačelnika Banjaluke opet biti žena”, rekla je ona za kraj našeg razgovora.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...