JEZIVO OTKRIĆE: Godinama su je optuživali da je ljubavnica i đavolji sluga, a danas znamo kako je izgledala vještica od koje je strahovao cijeli region…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 20. Nov. 2020  20. Nov. 2020

  • 0

Glavna junakinja naše današnje priče je stanovita gospođa Lilias Adie, žena od koje je strahovao cijeli jedan okrug u Škotskoj.

Iako danas gotovo niko ne zna za Lilias Adie, početkom 18. stoljeća bila je na glasu kao vještica u rodnoj Škotskoj. Optužena je kao đavolja sluga i ljubavnica te zatvorena.

Pod mukama priznala je sve optužbe, ali nije željela svjedočiti protiv drugih žena osumnjičenih kao vještice. Vjerujući da je čeka smrt na lomači, česta kazna za vještice u to doba, odlučila je sebi oduzeti život 1704. godine. Kako ne bi ustala iz mrtvih, tijelo joj je pokopano ispod teškog kamena na obližnjoj plaži. Strašno je zamisliti da su na suđenju ovu nevinu ženu susjedi prokazali kao čudovište.

Tijelo je otkopano tek u 19. stoljeću, pri čemu joj je lobanja poslana u univerzitetski muzej u gradiću St Andrews na istočnoj obali Škotske. Kasnije je netragom nestala, ali su sačuvane brojne fotografije. Koristeći se tim fotografijama i savremenim opisima, naučnici su računarom rekonstruirali lice ove žene, koja je umrla u dobi od oko 65 godina.

Tako je stvoren prvi realistični prikaz škotske žene optužene za vještičarenje.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...