„TAKVI KAO VI NIKADA NE ODLAZE“: Aleksandar Vučić potvrdio smrt Irineja i oprostio od patrijarha SPC-a

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oprostio se na svom Instagram profilu od patrijarha Irineja.

  • Regija

  • 20. Nov. 2020  20. Nov. 2020

  • 0

“Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze”, napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Vučić je, ujedno, i prvi koji je potvrdio smrt poglavara SPC-a.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku. Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Prije stupanja na dužnost profesora, u oktobru 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane tadašnjeg patrijarha Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve 22. januara 2010. godine izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...