GOTOVO JE: Azerbejdžanska vojska nakon 27 godina ušla u okrug koji je predala Armenija...

Azerbejdžanska vojska saopćila je da je ušla u okrug Aghdam, prvi od tri koje Armenija treba vratiti u sklopu mirovnog sporazuma kojim je posredovala Rusija kako bi se okončali sukobi u regiji Nagorno-Karabah.

  • Svijet

  • 20. Nov. 2020  20. Nov. 2020

  • 0

"Jedinice Azerbejdžanske vojske ušle su 20. novembra u područje Aghdam", saopćilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane za okrug koji su armenski separatisti kontrolirali gotovo 30 godina.

U sklopu prošlosedmičnog mirovnog sporazuma, Armenija je pristala da vrati 15 do 20 posto teritorije Nagorno-Karabaha koji je zauzeo Azerbejdžan u skorašnjim borbama, uključujući historijski grad Shushu.

Nove napetosti

Napetosti između dvije bivše zemlje Sovjetskog saveza dosegle su nove vrhunce 27. septembra, kada su između Azerbejdžana i snaga etničkih Armenaca izbili sukobi zbog enklave Nagorno-Karabah i okolnih područja.

Nagorno-Karabah je u Azerbejdžanu, ali su tamo većinsko stanovništvo etnički Armenci, koji su tim područjem upravljali godinama.

U šestosedmičnom sukobu ubijeno je više od hiljadu ljudi, uključujući civile na obje strane.

Desetog novembra, dvije zemlje potpisale su sporazum kojim je posredovala Rusija kako bi se okončali sukobi i radilo na pronalasku trajnog rješenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...