OVU VELIKU ŽENU SVI PAMTE: Ona se danas prisjetila kako je bilo u Daytonu prije 25 godina: "BILA SAM JEDINA KOJA JE PLAKALA kada je potpisan Sporazum..."

"Većina se još tada složila da je dejtonska "košulja", ako ne ludačka, a ono loše skrojena, bolje rečeno sklepana", prisjeća se Envera Selimović.

  • Društvo

  • 21. Nov. 2020  21. Nov. 2020

  • 7

Tog dana 21. novembra 1995. godine Envera Selimović, poznata bosanskohercegovačka novinarka, jedina je plakala.

Ona se danas prisjetila kako je bilo u Daytonu, u SAD-u, prije tačno 25 godina. 

- Nakon skoro mjesec dana nespavanja, u završnici, u Daytonu sam, vjerujem, bila jedina koja je plakala kada je potpisan Sporazum. I nisam prestajala plakati iako se trebalo javiti u program RTV BiH. "Konačno da dokusure moju zemlju", rekla sam Royu Gutmanu i kolegama s kojima sam pratila potpisivanje - napisala je Selimović na svojoj Facebook stranici.

Kaže da je, uz Sanju Pucak i Mirjanu Rakić (HINA, HRT), bila jedina s "naših prostora".

- Većina se još tada složila da je dejtonska "košulja", ako ne ludačka, a ono loše skrojena, bolje rečeno sklepana. Zato već 25 godina čestitim ljudima skoro da nije bilo života, ali Bosna i Hercegovina živi uprkos i unatoč "vanjskim i unutrašnjim neprijateljima". Sve više je dobrih, hrabrih, plemenitih koji dižu glavu. Nadati se da je ovo tek zagrijavanje i da ce košulja biti prekrojena rukama umnih i čestitih profesionalaca da svima bude "potaman" - napisala je Selimović.

Nakon ovih sjećanja, objavila je i nekoliko fotografija kako je izgledalo, kako kaže, "bojno polje" u Daytonu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...