"NEW YORK TIMES" OBJAVIO SENZACIONALNU VIJEST: Biden za državnog sekretara odabrao čovjeka kojem je rat u BiH definisao profesionalnu karijeru!

U tekstu pod naslovom „Biden želi nominirati Antonyja Blinkena kao državnog sekretara“, koji je objavljen jutros po našem vremenu u uglednom američkom magazinu "The New York Timesu", piše kako Biden planira da Antonyja J. Blinkena, jednog od svojih najbližih i najduže služećih vanjskopolitičkih savjetnika, nominuje za državnog sekretara. Time su potvrđene ranije špekulacije u američkim medijima.

  • Vijesti

  • 23. Nov. 2020  23. Nov. 2020

  • 1

„The New York Times“ podsjeća da je ovaj 58-godišnjak bivši zamjenik savjetnika državnog sekretara tokom predsjedavanja Baracka Obame, a karijeru je počeo tokom Clintonove administracije. Nalazi se u Bidenovoj blizini već skoro 20 godina.

/Antony Blinken i Joe Biden (Foto: Arhiva)/

Jedan od njegovih novih prioriteta bit će ponovno uspostavljanje Sjedinjenih Država kao povjerljivog saveznika koji je spreman da se pridruži globalnim ugovorima i institucijama, poput Pariskog klimatskog sporazuma, Iranskog nuklearnog dogovora i Svjetske zdravstvene organizacije – koje/i su napušteni tokom mandata Trumpove administracije, piše "The New York Times".

Blinken je odrastao u New Yorku i u Parizu, diplomirao je na univerzitetima Harvard i Columbia. Kao sin ambasadora u Mađarskoj tokom Clintonove administracija i kao posinak čovjeka koji je preživio holokaust, Blinken je često govorio o Sjedinjenim Državama kao primjeru za ostatak svijeta, navodi se u tekstu.

Tokom Clintonove administracije Blinken je obavljao dužnost šefa ureda za izradu predsjedničkih govora za vanjsku politiku, a najvažniji vanjskopolitički problem iz tog perioda kojem je Blinken bio najviše posvećen, bio je upravo rat u Bosni i Hercegovini. U tekstu objavljenom u „The Washington Postu“ 2013. godine, novinar Jason Horowitz naglašava da su lekcije koje je Blinken naučio radeći na pitanju Bosne, utjecale na formiranje njegovih kasnijih gledišta o svim aktuelnim pitanjima.

U skorašnjoj kampanji za predsjedničke izbore, Blinken je bio visoki savjetnik u Bidenovoj predsjedničkoj kampanji, u okviru koje je i predstavljen dokument pod nazivom „Bidenova vizija američkih odnosa s Bosnom i Hercegovinom“.

Početkom ove godine, pripremajući se za kampanju, Antony Blinken je u februaru održao sastanak sa predstavnicima bosansko-američkih i muslimansko-američkih zajednica u Des Moinesu (Ajova) te je istaknuo zahvalnost što čuje tako jaku podršku za Joea Bidena. Ovom sastanku prisustvovao je i Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...