VRIJEME JE ZA KRALJICU ZIMSKE TRPEZE: Napravite sarmu od kiselog kupusa na tradicionalni način i oduševite ukućane (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za 120 minuta, donosimo recept za šest osoba.

  • Gastro

  • 23. Nov. 2020  23. Nov. 2020

  • 0

SASTOJCI

1 veća glavica kiselog kupusa

500 g mljevenog mesa

2 manje ili jedna velika glavica luka

3-4 čehna bijelog luka

2 mrkve

150 g riže dugog zrna

2 kašike ulja

100 g suhog mesa

3-4 lovorova lista

1,2 - 2,5 l vode

sol, biber, vegeta natur

Za zapršku:

12 kašika ulja

3 kaškice crvene mljevene paprike

3 vrhom pune kašike brašna

PRIPREMA

Počnite s kiselim kupusom. Izdubite mu korijen i oprezno odvojite listove. Na kraju u sredini uvijek ostane dio s jako malim listovima. Taj dio izrežite na grublje komade i koristite kao podlogu u šerpi kako vam sarme ne bi zagorjele.

Ako koristite kupovni kiseli kupus koji često bude jako kiseo i slan, listove možete potopiti u vreloj vodi pa ih zatim oprati hladnom vodom ili ih preko noći ostaviti u hladnoj vodi pa ujutro procijediti.

Velike vanjske listove prepolovite kako vam sarme ne bi bile prevelike. Po želji i debele dijelove koje odrežete od listova, možete staviti u šerpu kako biste ih iskoristili. Po dnu poslažite i nekoliko komada suhog mesa.

Pripremite punjenje: crveni luk, mrkvu i bijeli luk isitnite na što manje kockice.

Pomiješajte ih s mesom, opranom rižom, uljem i začinima kao što su sol, biber i vegeta natur.

Sarme motajte tako što ćete na jedan kraj lista staviti manju količinu mesa u obliku valjka. List jednom preklopite s donje strane pa s lijeve strane, a zatim zarolajte – čvrsto, ali ne prečvrsto, jer će se prilikom kuhanja riža povećati i trebat će joj mjesta. Ako ih prečvrsto zarolate, velika je šansa da će vam popucati ili se otvoriti.

Poslažite sarme gusto jednu pored druge na dno šerpe kako se ne bi otvorile. Kad ste sve sarme poslagali, na vrh stavite manji tanjir, koji će služiti kao teret kako se sarme ne bi otvarale ili počele da plivaju na površini.

Sarme zalijte s otprilike 1,5 l tople vode tako da ih prekrije. Stavite šerpu da prokuha (pri tome stavite poklopac). Čim je voda prokuhala, smanjite vatru. Na toj tihoj vatri ih kuhajte oko sat i pol do dva sata, a po želji i duže. Nakon, otprilike, pola sata, provjerite koliko je vode ostalo i po potrebi dospite još vrele vode da sarme uvijek budu pokrivene.

Nakon kuhanja, odstranite tanjir i lovorov list, a vodu u kojoj su se sarme kuhale, prelijte u jednu posudu pa pripremite zapršku. U loncu zagrijte ulje, dodajte brašno i mljevenu papriku i malo popržite. Zatim postepeno dodajite vodu u kojoj su se sarme kuhale. Ovaj umak ostavite oko 5 minuta da još malo krčka dok se ne zgusne. Začinite ga solju, biberom i manjom količinom šećera ako vam se čini da je malo kiseliji. Šećer će ga razblažiti. Zatim ga vratite u šerpu sa sarmama.

I to je to. Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...