DEBAKL ČOVIĆEVIH ADUTA U „OTVORENOM“: Pogledajte kako je zastupnica SDA pred kamerama HRT-a očitala lekciju Boži Ljubiću i Ivi Lučiću (VIDEO)

Koja je ostavština Daytona? Šta treba mijenjati? Šta su donijeli lokalni izbori i šta očekivati u decembru na izborima u Mostaru nakon 12 godina? Koji plan za BiH imaju svjetske sile?

  • Politika

  • 24. Nov. 2020  24. Nov. 2020

  • 6

U emisiji „Otvoreno“ na HRT-u gostovali su ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, bivši Tuđmanov obavještajac Ivo Lučić, zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH Alma Čolo, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić te hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Božo Ljubić kazao je da je već u vrijeme potpisivanja sporazuma izražavao dileme o upravljivosti i funkcionalnosti takve države.

- Bosna i Hercegovina je danas disfunkcionalna država, rekao bih da su do danas na sceni tri iste ili slične političke paradigme, kakve su bile pred početak rata u BiH. Imate bošnjačku, unitarističku paradigmu, da se BiH de facto konstituira kao država većinske nacije. Imamo separatističku politiku iz Republike Srpske, koji idu prema što većoj autonomiji, pa čak i nezavisnosti. Imamo hrvatsku političku paradigmu, koja je predviđala BiH federalno ustrojenu, od federalnih jedinica koje će imati etničku većinu jednog, drugog ili trećeg naroda - ističe predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora te dodaje da ne postoji pozicija međusobnog povjerenja.

Nakon Ljubićevog monologa, uslijedilo je hlađenje.

Alma Čolo, zastupnica SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, ne slaže se s Ljubićem, smatra da se radi o negativnoj percepciji budućeg suživota.

- Hrvati su s nama i Srbima gradili institucije u ovoj zemlji, ali istina je da postoje određene blokade i ucjene, postoje mehanizmi koje koriste predstavnici RS-a te predstavnici HNS-a koji ne žele implementirati izborne rezultate iz 2018. godine. Ako blokirate neke procese, naravno da možete tvrditi da nema suživota - replicira Čolo i dodaje da Bošnjaci ne sprečavaju Hrvatima da izaberu svoga člana Predsjedništva.

- Mi ne biramo hrvatskog člana Predsjedništva, već građani na slobodnim i demokratskim izborima tajnim glasanjem.

„Slobodna Bosna“ izdvojila je izjavu Alme Čolo koja je Ljubića i Lučića ostavila bez teksta.

Nakon emisije uslijedili su i komentari na Facebook stranici HRT-a, a među onima koji se nisu svidjeli gostima u studiju bio je i ovaj.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...