OVO SE NIKADA PRIJE NIJE DOGODILO: Čuveni niskobudžetni avioprijevoznik na koljenima, godinu završava s gubitkom od čak…

Britanski niskobudžetni avioprijevoznik "EasyJet" objavio je u utorak da je prvi put otkad je osnovan zaključio fiskalnu godinu s gubitkom, ocrtavajući snažan utjecaj pandemije koronavirusa na sektor zračnog prijevoza.

  • Ekonomija

  • 24. Nov. 2020  24. Nov. 2020

  • 0

U poslovnoj godini koja se završila u septembru, kompanija je poslovala s gubitkom prije poreza od 1,27 milijardi funti (1,41 milijardu eura). U prethodnoj poslovnoj godini zabilježila je dobit od 430 miliona funti.

Kada se isključe jednokratne stavke, gubitak je iznosio 835 miliona funti i u skladu je s njihovom procjenom iz oktobra.

Ukupni prihodi više su nego prepolovljeni, na tri milijarde funti.

"EasyJet" trenutno leti sa samo 20 posto planiranih kapaciteta, a ističe da mu kratkoročna neizvjesnost ne dozvoljava objavu finansijskih smjernica.

Više su puta ponovili da pažljivo prate likvidnost s obzirom na pogoršane izglede za putovanja u drugom valu pandemije koronavirusa, koji je posebno teško pogodio Evropu i SAD.

Naveli su i da će nakon razgovora s britanskom centralnom bankom i ministarstvom finansija uzeti dodatnu pomoć iz programa kriznog finansiranja kompanija u korona-krizi kako bi lakše vraćali dugove i ublažili pritisak na bilansu.

Kako bi preživjela pandemiju, kompanija je pribavila više od milijardu funti prodajom i naknadnim zakupom aviona, uzela 600 miliona funti vladinog kredita, ukinula 4.500 radnih mjesta i osigurala 419 miliona funti od dioničara i najavila nove slične mjere.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...