VOŽD IZ LAKTAŠA ODGOVORIO INZKU PA OTKRIO NAJVEĆE STRAHOVE: „Ako se promijeni Ustav, onda je sve gotovo, zatvaramo radnju. Mi Srbi to ne smijemo dozvoliti…“

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik govorio je o zahtjevu visokog predstavnika Valentina Inzka da se skine ploča s imenom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića na Palama.

  • Mini market

  • 24. Nov. 2020  24. Nov. 2020

  • 2

On je kazao da se traži od njega da tu ploču skine, ali da "ta priča nije uopšte u nadležnosti Predsjedništva BiH".

Dodik je rekao da "BiH ima međunarodnu superviziju i međunarodni protektorat, u kojem vlada stranac koji nije izabran".

On je kazao da je Aneks 10 Dejtonskog sporazuma uveo visokog predstavnika, koji je trebao da bude tumač civilnog dijela sporazuma i nema izvršnu vlast, a onda su nametnuta bonska ovlaštenja da visoki predstavnik donosi zakone.

"Ti zakoni koje donosi visoki predstavnik su neodrživi, mijenjaju Ustav BiH. Ako se promijeni Ustav, onda legalizujemo sve što su uradili. Onda je sve gotovo, zatvaramo radnju. Mi Srbi to ne smijemo dozvoliti", rekao je Dodik sinoć za Televiziju "Happy".

On je naveo da "pripada ljudima koji ne vjeruju u BiH".

"Srbi su samo tražili dejtonski status i to ne možemo da dobijemo", rekao je Dodik.

Dodik tvrdi da je Venecijanska komisija rekla da je "visoki predstavnik višak i da ne može zemlja" u EU sa međunarodnim protektoratom, dodavši da su "onda otišli još dalje u toj zapetljanosti" i ubacili tri stranca u Ustavni sud, "koji s Bošnjacima čine većinu i donose odluke i zakone".

"To nigdje nema. Ja sam tragao, to nigdje nema. Ako je išta dokaz suvereniteta, to je da Ustavni sud mora da bude neprikosnoven", rekao je Dodik.

On je rekao da u kontaktima sa strancima postoji nivo do kojeg on može da priča i da oni nikada "ne kažu da treba ukinuti Republiku Srpsku, ali sve rade na tome, iako pričaju da dolaze u dobroj namjeri".

"Tačno znam šta Republika Srpska hoće, a šta neće. Hoće da bude dio dijaloga. A šta neće? Ta vrsta priča o promjeni Ustava koju nam nameću, da legalizujemo neke njihove stvari koje su već učinili, a da mi samo dignemo ruku, to se neće desiti dok ja i moji ljudi sjedimo i branimo interese Reublike Srpske", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, da li će doći neka generacija koja će to uraditi, to je u rukama naroda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...