DRAŠKO STANIVUKOVIĆ JESTE SVE "PREGAZIO", ALI NIJE JEDINI: Mladić iz Zenice trenutni rekorder po broju glasova za općinska vijeća u Federaciji BiH

Pored njih dvojice, koji su po broju glasova nadmašili i svoje mnogo starije i iskusnije kolege, treba istaknuti i rezultate mladih iz Visokog Belmina Zukana i Tarika Halilovića, koji su, kao nosioci listi za Gradsko vijeće Visokog, osvojili mandate i u isto vrijeme osvojili najveći broj glasova unutar svojih listi.

  • Mini market

  • 24. Nov. 2020  24. Nov. 2020

  • 0

Vrlo često smo mogli čuti kako se u javnom prostoru govori da je potrebno pružiti šansu mladima u politici u Bosni i Hercegovini. Ta šansa je uglavnom bivala na nivou zadovoljenja forme ili je nije nikako ni bilo. Netom završeni lokalni izbori (ne računajući Mostar) donijeli su rezultate šta se dogodi kada mladima stvarno date pravu šansu, kada su nosioci listi ili kandidati za (grado)načelnika.

Apsolutni rekorder po broju glasova na ovim izborima je mladi Draško Stanivuković, novi gradonačelnik Banje Luke, koji je, prema još neslužbenim podacima, osvojio 51.620 glasova. Ovo ga čini osobom koja je dobila najveći broj pojedinačnih glasova u BiH. Istina, radi se o gradu s najvećim brojem registrovanih birača u Bosni i Hercegovini, ali i dalje ne umanjuje uspjeh mlade osobe na ovim izborima.

S druge strane, mladi Kenan Uzunović, poprilično novo ime na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini i Draškov vršnjak, osvojio je 6.867 glasova za Gradsko vijeće Zenice. Obrađeno je 94,37 posto biračkih mjesta, a broj njegovih glasova mogao bi premašiti 7.000 nakon zvaničnih rezultata lokalnih izbora. Kenan je 27-godišnjak i trenutno rekorder po broju glasova za općinska/gradska vijeća u Federaciji BiH – prenosi Mreža za izgradnju mira.

Pored njih dvojice, koji su po broju glasova nadmašili i svoje mnogo starije i iskusnije kolege, treba istaknuti i rezultate mladih iz Visokog Belmina Zukana i Tarika Halilovića, koji su, kao nosioci listi za Gradsko vijeće Visokog, osvojili mandate i u isto vrijeme osvojili najveći broj glasova unutar svojih listi. Njihov kolega, kandidat za Općinsko vijeće Viteza Ekrem Sarajlić također je bio nosilac liste i osvojio mandat kao kandidat s uvjerljivo najvećim brojem glasova na svojoj listi. Zajedničko za ovu trojicu budućih vijećnika je da su pohađali Obuku za omladinske političke lidere/ice UMiDp, koju organizira Instituta za razvoj mladih KULT. Program obuke namijenjen je mladim političarkama i političarima dobi od 18 do 30 godina, a koji dolaze iz različitih političkih stranaka i različitih lokalnih zajednica. Mladi političari kroz 15 dana obuke usvajaju znanja i vještine koji im pomažu da unaprijede svoje djelovanje u politici, a posebno na polju prava za mlade. Tokom obuke, imaju priliku teoretski i praktično učiti i graditi politički imidž koji je drugačiji, inovativniji i vršnjački prihvatljiviji.

Ovi rezultati dokazuju da su mladi spremni za aktivno bavljenje politikom i da mogu ostvariti značajne rezultate kada dobiju pravu priliku, ali i da je potrebno raditi na educiranju mladih političarki i političara. Ovi izbori dokazali su da #mozeidrugacije i da mladi mogu i hoće biti nosioci političkih i društvenih promjena u Bosni i Hercegovini. Institut će nastaviti analizirati izborne rezultate i provjeravati koliko mladih će se nalaziti u vijećničkim klupama, između ostalog i mladih koji su uspješno završili obuku UMiDp.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...