SPOR OKO DANA DRŽAVNOSTI BiH: Ko je izašao iz zakonskog okvira - Bisera Turković ili Milorad Dodik?

Ministrica inostranih poslova BiH Bisera Turković našla se na meti novih napada iz manjeg bh. entiteta, jer je "ponovo ovih dana izašla izvan okvira svojih nadležnosti tako što je zatražila od diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH da obilježe 25. novembar kao „Dan državnosti“, iako je svjesna da se u RS-u taj dan ne smatra praznikom niti se obilježava", piše banjalučki portal Srpskainfo.

  • Društvo

  • 25. Nov. 2020  25. Nov. 2020

  • 6

Kako piše banjalučki portal, Turkovićeva je prije četiri dana uputila dopis svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u kojem ih je obavijestila da se 25. novembra slavi Dan državnosti BiH.

– Bosna i Hercegovina 25. novembra slavi Dan državnosti, sjećajući se Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu 1943. godine, kada su vijećnici svih nacionalnosti donijeli odluku o potvrđivanju historijskih granica, a naša domovina definisana je kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji – navodi se na početku dopisa koji je potpisala ministrica Turković.

U nastavku Turkovićeva poziva DKP da „s ciljem razvoja svijesti o važnosti Dana državnosti te upoznavanja šire javnosti o značaju 25. novembra, a u duhu temeljnih vrijednosti ZAVNOBiH-a i u skladu s epidemiološkim mjerama i naredbama u zemljama prijema, prigodno i dostojanstveno obilježe Dan državnosti BiH“.

alt

- Osim što je postupila mimo Predsjedništva BiH, koje je, po Ustavu, zaduženo za vanjsku politiku BiH, Turkovićeva je i svjesno zanemarila činjenicu da Bosna i Hercegovini nema usvojen zakon o praznicima pa se samim tim taj dan ne može slaviti kao „Dan državnosti BiH" - tvrdi banjalučki portal, koji podsjeća da se ovaj datum nekada, za vrijeme bivše Jugoslavije, obilježavao kao Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH - ZAVNOBiH 1943. godine u Mrkonjić-Gradu.

No, banjalučki portal očito previđa notornu činjenicu da je koncem 1995. godine usvojen Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti  Bosne i Hercegovine (“Službeni list RBiH”, broj: 9/95). Riječ je o zakonu koji važi i koji će važiti sve dok ne bude promijenjen. 

Jasno je, dakle, da ministrica Turković nije izašla iz zakonskog okvira nego je to učinio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji se već uobičajeno postavlja iznad zakona. 

Također je važno napomenuti da je Dajtonskim Ustavom BiH (Aneks II) dogovoren tzv. kontinuitet prevnih propisa. 

"Svi zakoni, propisi i sudski pravilnici, na snazi na teritoriji Bosne i Hercegovine u vrijeme stupanja na snagu ovog Ustava, ostaju na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom, dok odgovarajući organ vlasti Bosne i Hercegovine ne odluči drugačije".

Notorna je činejnica da Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti  Bosne i Hercegovine nikada nije ni osporen ni promijenjen, što znači da je još uvijek na snazi.  

(SL. B.)

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...