„ZAUSTAVITE MONSTRUMA“: Hrvatski mediji o Čovićevom i Dodikovom napadu na Inzka i hladnom tušu sa Zapada

Čelnici vladajućih hrvatskih i srpskih stranaka u BiH Dragan Čović i Milorad Dodik oštro su u utorak kritizirali djelovanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u toj zemlji Valentina Inzka, ali jedino što su uspjeli ishoditi bila je poruka kako najvažnije zapadne države podjednako snažno podupiru mandat i rad austrijskog diplomata.

  • Regija

  • 25. Nov. 2020  25. Nov. 2020

  • 1

Predsjednik HDZ-a BiH Čović i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dodik kritike na Inzkov račun izrekli su sudjelujući u online debati koju je u povodu 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma upriličio ruski ambasador pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzja, a sudjelovali su predstavnici država članica Vijeća sigurnosti svjetske organizacije.

Kao sudionik je bio pozvan i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, ali on je taj poziv odbio, a u pismu Nebenzji je upozorio kako bi u takvoj debati trebali sudjelovati članovi Predsjedništva BiH, a ne stranački lideri, piše HINA.

Ruski ambasador u utorak je izrazio žaljenje zbog Izetbegovićevog odbijanja, dodavši kako je zamisao bila čuti predstavnike tri velike stranke koje predstavljaju tri naroda, insistirajući kako je nužno očuvati Dejtonski sporazum u postojećem obliku, jer bi svaki drugi pristup, prema njegovoj ocjeni, potkopao mir i stabilnost na Balkanu.

Inzko je kao jedan od, također, pozvanih sudionika, kazao kako se Dayton mora poštovati u cijelosti, a to znači i jasnu privrženost očuvanju teritorijalnog integriteta BiH.

Upozorio je da politiku suprotnu tome najčešće vode iz Republike Srpske te je podsjetio kako u tom entitetu danas veličaju osuđene ratne zločince, poput Radovana Karadžića, piše "Jutarnji list".

Čović je u svom istupu Inzka optužio da su njegovi redovni šestomjesečni izvještaji koje šalje Vijeću sigurnosti UN-a "manjkavi i površni" te da ne predstavljaju pravu sliku o stanju u Bosni i Hercegovini.

Zamjerio je Inzku, jer u svojim izvještajima ne spominje pitanja koja HDZ BiH smatra spornima, poput načina biranja hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"Nema pravog razumijevanja problema, a onda izostaje i adekvatan pristup za demokratsko sazrijevanje i samoodrživu perspektivu", kazao je Čović, koji je i ovu priliku iskoristio kako bi ustvrdio da je najvažnije pitanje u BiH izmjena njezinog Izbornog zakona.

"Reforme Izbornog zakona su neophodne kako bi se izbori 2022. održali na ispravan način i na tome će se raditi u narednih šest mjeseci”, najavio je Čović.

Dodik je u svom istupu bio mnogo žešći opisujući Inzka kao "monstruma koji mrzi Srbe".

"Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti odluke koje nisu uspostavljene u Dejtonskom sporazumu... On se sveti Srbima i Hrvatima u BiH", kazao je Dodik, najavivši kako će Republika Srpska "razmotriti početak integracije s matičnom zemljom Srbijom" nastavi li Inzko djelovati na sadašnji način.

Zaključio je kako Hrvatska, kao i Srbija, te RS i dio Federacije žele što hitnije zatvaranje OHR-a.

Nakon tog istupa, reagirao je zamjenik stalnog predstavnika Njemačke pri UN-u Gunter Sautter kazavši kako je, umjesto očekivanog dijaloga, dobio samo monologe ispunjene osobnim napadima na Inzka.

"Mi zahvaljujemo Inzku na radu u očuvanju mira i pomirenja u različitim segmentima društva, nastavljamo potporu vama i vašem uredu. Pozdravljamo rad Ustavnog suda BiH i međunarodne suce (u njemu). Njihovo iskustvo je ključno kako bi se uspostavilo sudstvo u skladu s Daytonom, a verbalni napadi i neprimjeren jezik protiv suda ne smije se tolerirati", kazao je Sautter.

Predstavnici SAD-a, Francuske i Velike Britanije također su podržali Inzka te izričito osudili Dodikov napad na njega.

"Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je potreban toj državi radi održavanja mira i donošenja bitnih odluka. Snažno podržavamo postojanje te institucije", kazao je Richard Mills, zamjenik američkog ambasadora pri UN-u, piše HINA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...