SNIMAK KOJI JE ZALEDIO SVIJET: F-35 baca najnoviju nuklearnu bombu (VIDEO)

Na snimku se vidi kako F-35A ispušta inertnu verziju bombe na visini od 3.200 metara dok avion leti brže od brzine zvuka.

  • Svijet

  • 25. Nov. 2020  26. Nov. 2020

  • 1

Američka ratna avijacija je u saradnji s nacionalnom laboratorijom Sandija uspješno završila testiranje nove nuklearne gravitacijske bombe B61-12.

Ona je prikačena na verziju najmodernijeg borbenog aviona današnjice, F-35A Joint Strike Fighter.

Iako je testiranje provedeno još 25. augusta u Nevadi, ono je bilo tajno i Sandija je tek sada objavila snimak.

Na snimku se vidi kako F-35A ispušta inertnu verziju bombe na visini od 3.200 metara dok avion leti brže od brzine zvuka.

Bomba je pala na tlo u pustinji, odnosno na zadati cilj, nakon 42 sekunde.

Bomba B61-12 posljednja je iz porodice nuklearnih gravitacijskih bombi B61, koje američka vojska posjeduje od 1968. godine.

Riječ je o bombi dugoj 3,65 metara i teškoj 374 kilograma, koja se lako može uklopiti u F-35 i ostati nevidljiva kada je nosi.

Navodni video-snimak ispuštanja bombe pogledajte u nastavku:

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...