ELVIR BOLIĆ SE PRISJETIO DIVNOG GESTA LEGENDARNOG DIEGA: "Kad je Maradona čuo da neki igrači nisu došli na utakmicu za djecu iz Bosne i Hercegovine..." (VIDEO)

Jedan od najboljih fudbalera koje je svijet ikada vidio Diego Armando Maradona preminuo je jučer u 60. godini. Veliki Diego nije bio samo fantastičan fudbaler nego i veliki čovjek i humanitarac, a svoj doprinos dao je i u humanitarnoj utakmici za djecu Bosne i Hercegovine 1995. godine.

  • Sport

  • 26. Nov. 2020  26. Nov. 2020

  • 1

Fondacija novinara i pisaca organizovala je 19. septembra 1995. godine utakmicu na stadionu Ali Sami Yen u Istanbulu, gdje su fudbaleri turske reprezentacije i drugih međunarodnih timova igrali za podršku bosanskoj djeci. Desetine hiljada ljudi prisustvovale su utakmici, a milioni drugih gledali su utakmicu na TV-u. Na tribinama je bio i slavni Maradona, koji je aktivno učestvovao u organizaciji meča.

Nakon utakmice u kojoj je reprezentacija Turske savladala reprezentaciju svijeta rezultatom 4:1, Maradona je rekao kako nikada neće oprostiti nekim od fudbalskih zvijezda koje su bile pozvane, a nisu se pojavile na humanitarnoj utakmici. Jedini pogodak za selekciju svijeta postigao je tadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine - Elvir Bolić.

"To je bila utakmica za djecu iz Bosne i Hercegovine. Pozvani su turski igrači, a s druge strane bili su igrači koji su igrali širom svijeta. Bila je jako lijepa organizacija. On se pojavio, mislim da je i Laudrup bio. Logično je da je svima nama bila čast zbog samog karaktera utakmice, a i zbog toga što je Maradona došao. Dosta odjeka imala je ta utakmica u Turskoj", rekao je Bolić za N1 i dodao:

"Pričali smo, jer smo bili zajedno u svlačionici. Govorilo se o svemu tome i o samoj toj priči na zajedničkoj večeri. Jako lijep gest je bio njegov dolazak na utakmicu koja je bila posvećena baš djeci Bosne i Hercegovine."

Od prihoda s te utakmice opremljena su dva fakulteta u Sarajevu, a Bolić kaže kako je Maradona nesumnjivo jedan od najvećih.

"Nesumnjivo jedan od najvećih. Jako tužna vijest. Čovjek koji je ostavio jedan dubok trag u svijetu nogometa i na mene lično, jer sam odrastao s njegovom igrom. Imao sam 15 godina 1986. godine. To je period koji je ostavio mnogo traga na sve nas i na fudbal općenito", rekao je Bolić. 

Snimak s ove humanitarne utakmice možete pogledati na OVOM LINKU

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...