PREDRAG KON ZABRINUT: "Ovo kažem prvi put, virus je drugačiji u JESENJOJ I ZIMSKOJ SEZONI!"

U posljednja 24 sata u Srbiji su na koronavirus testirane 22.404 osobe, njih 7.780 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, 57 osoba preminulo.

  • Regija

  • 27. Nov. 2020  28. Nov. 2020

  • 0

Glavni epidemiolog Srbije Predrag Kon očekuje da će mjere početi da ozbiljnije djeluju u toku naredne sedmice.

- Očekuje se da virus sada udari u plafon - rekao je Kon na današnjoj konferenciji za medije.

On je na pitanje o prognozama za naredni period i kada bi brojke mogle da počnu da padaju, naveo da o tome može samo da se špekuliše.

- Ako hoćemo da budemo pripremljeni, mora da se shvati da pojava virusa i njegovo širenje ima neke pravilnosti. Kod respiratornih infekcija kao što je grip, postoje pravilnosti. Mi smo sad u devetoj nedelji, bilo je za očekivati da uz učešće mera dođe do zaravnjenja, ono se nije dogodilo kod nas. Beograd se održava na jednom nivou i zaravnio se na visokom nivou - kaže Kon.

On kaže da je jasno da se s Beograda prelilo na manja mjesta. Tu se izdvaja Novi Sad. Epidemiolog je ponovo naglasio da su tražili oštrije mere i da su one adekvatnije trenutnoj situaciji.

Bilo je priče o tome da se simptomi i klinička slika pacijenata u ovom talasu razlikuju od prethodnog talasa. Naime, kašalj je bio izražen simptom, a sada su malaksalost, glavobolja, dijareja. 

"Radi se o tome da se radi o jednom ogromnom talasu koji je naleteo i jednostavno, kako reče, mislim da je prof. Tiodorović, plima, to više nije ni talas, nego mnogo jako, mnogo ima zaraženih, pa onda ono što se prima u bolnici više nije isto kao što je bilo ranije.Imate neuporedivo veći broj teških slučajeva i drugačije simptomatologije. Taj utisak je da je došlo do neke promene, ali utisak je varljiv zbog ovoga što sam rekao. Imate ogroman broj onoga što se ne evidentira i što ostaje kod kuće i praktično se ne prati u hospitalnim uslovima pa se onda ima utisak da je sve drugačije.

Vreme će to iskristalisati, sama virusologija, to jest, virusolozi, ne kažu da je došlo do neke promene. To su sve samo utisci u ovom trenutku i nema nijednog jedinog dokaza da je došlo do neke promene virusa koja na taj način utiče.Ono što jeste drugačije je da se mi nalazimo u jesenje - zimskoj sezoni i ja bih sad možda prvi put rekao da je to znatno drugačije, ne samo kod nas, nego bukvalno u celoj Evropi i na severnoj hemisferi, ponašanje ovog virusa u toku jesenje - zimske sezone.

Prvi put ga vidimo sad u jesenje - zimskoj sezoni. Pa se onda može pitati da li je to njegov sezonski karakter ipak pa da su utisci koje smo imali ranije da praktično nema sezonu, postavlja se pitanje da će takav utisak opstati, jer ovo je ipak ogroman porast u odnosu na prethodna dva talasa kod nas, odnosno na prethodni talas koji je bio u Evropi", objasnio je Kon.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...